Dolar

32,5341

Euro

34,9396

Altın

2.438,05

Bist

9.716,77

Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Irritabl bağırsak sendromu olanlar nasıl beslenmeli?

Geçirgen bağırsak sendromu hastalığı son yıllarda artmaya başladı. Alerjik hastalıkların çoğalmasında olduğu gibi, yaşam tarzımızın değişmesi, hızlı yaşam koşulları ve beslenme gibi konuların göz ardı edilmesi dolayısıyla bağırsaklarla ilişkili olan hastalıklar da arttı. 'İkinci Beyin' olarak görülen bağırsakların bu hastalıkla verdiği tepkileri ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Peki ama geçirgen bağırsak sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Bu hastalığı olan kişiler nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmelidir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-16 12:41:43

Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Irritabl bağırsak sendromu olanlar nasıl beslenmeli?

Geçirgen bağırsak sendromu birçok olay nedeniyle meydana gelmiş olabilir. Astım, gıda alerjileri, kronik sinüzit, egzama, ürtiker, migren, irritabl bağırsak, mantar hastalıkları, fibromiyalji ve romatoid artrit gibi iltihaplı eklem hastalıkları, sızdıran bağırsaktan kaynaklı oluşur. Öncelikle antibiyotikler, ikincil olarak steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar sızdıran bağırsakların ana nedenidir, çünkü hücreler ve hücreler arasındaki boşlukların genişlemesine neden olurlar. Diğer yaygın nedenler kemoterapi, alkol, yeni bir halıdan solunan formaldehit, gıda alerjenleri, stres, laktaz eksikliği, glüten alerjisi, anormal bağırsak florasıdır. Antibiyotikler hasarlarını iki şekilde oluştururlar. En yaygın gıda alerjileri, süt, yumurta, buğday, yulaf, çavdar gibi gluten taneleri mısır, fasulye fındık ve özellikle soyadır.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Olan Hastalar Ne Yemeli?

Geçirgen bağırsak sendromu olan hastalar özellikle kemik suyu, hindistancevizi, fermente süt ürünleri, probiyotik ürünler ve sebzeleri tüketmelidirler. Bunun dışında;

- Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç)

- Kepekli pirinç, pirinç unu

- Tahıllar

- Su

- Bitkisel çaylar

- Tavuk

- Balık

- Patates, patates unu

- Doğal yoğurt

- Ayçiçeği çekirdeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu, susam

Geçirgen Bağırsak Sendromu Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Paketli ve işlenmiş gıdalardan, şekerli besinlerden, yapay gıdalardan, gereksiz ilaç kullanımından, alerjik reaksiyon veren her üründen uzak durmalıdırlar. Bunların yanı sıra süt, peynir, kahve, kırmızı et, alkol ve çikolatada kesinlikle tüketilmemelidir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

-Gıda alerjileri
-Bağışıklık sistemi hastalıkları
-Cilt hastalıkları
-Nörolojik hastalıklar
-Vitamin eksiklikleri
-Geçmeyen depresyon ve anksiyete
-Sürekli devam eden baş ağrısı ve migren
-Fibromiyalji
-Kabızlık ve ishal gibi sindirim sisteminin beklenmedik durumları
-Aşırı kilo alma ve kilo vermekte zorlanma
-Düzensiz bağırsak sendromu
-Kronik ve geçmeyen yorgunluk 

Haber Ara