Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

'Geçici hükümetin görev süresi' tartışması

Anayasa'nın 114. maddesindeki 'Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür' hükmü, geçici hükümetin görev süresini gündeme getirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 17:09:35

'Geçici hükümetin görev süresi' tartışması

Anayasa'nın 114. maddesindeki "Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür" hükmü, geçici hükümetin görev süresini gündeme getirdi. 

AA'nın haberine göre; Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Osman Can, normal şartlarda hükümetlerin yeni hükümet kurulana kadar görevde kaldığını ancak ilk kez bir geçici hükümetin görev başında olduğunu söyledi.

Geçici hükümete ilişkin teamüllerin de yeni oluşmaya başladığına işaret eden Can, buna ilişkin her detayın Anayasa'da düzenlenmiş olmasının beklenemeyeceğini dile getirdi.

İstisnai bir durum olduğu için bu konuda Anayasa'da genel bir ifadeyle yetinildiğini belirten Can, "Buradan hareketle temel kural gereği, mevcut hükümetin görev süresinin yeni hükümetin onaylanmasına kadar sürmesi doğru olanıdır. Ülke hükümetsiz kalamayacağı için yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin devam etmesi daha doğru olur. Ayrıca özel bir çalışma yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum" dedi.

"Devlette devamlılık esastır"

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları da Anayasa'nın 114. maddesindeki söz konusu hükmün, yeni Meclis açıldığında yeni bir hükümetin kurulması anlayışını ifade ettiğini söyledi.

Bu durumda iki ihtimalin söz konusu olduğunu anlatan Abdulhakimoğulları, 7 Haziran seçimi sonrasında olduğu gibi Başbakanın Cumhurbaşkanına istifasını sunabileceğini, Cumhurbaşkanının da Anayasa'nın 104. maddesinin verdiği yetkiyle istifayı kabul edip, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam etmesini isteyebileceğini kaydetti.

"Hükümetin kurulmasını hızlandırmak gerekiyor"

Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise bunun yetkiyle ilgili bir mesele olduğunu, geçici hükümetin görevinin yeni Meclis toplandığında Anayasa gereğince sona ereceğini söyledi.

Bu nedenle Meclis toplandığında vakit geçirilmeden yeni bir hükümet kurulması gerektiğinin altını çizen Hakyemez, "Benim kanaatim, hükümetin kurulmasını hızlandırmak gerekiyor. Bunu bilerek Sayın Başbakan yeni kabine çalışmalarını hemen hazırlar ve Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini verir" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara