Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

Gece yeme sendromu

Sizde gece uykunuzdan uyanıp kendinizi buzdolabının önünde buluyor musunuz? Ya da gün içinde az yemek yiyip, gece ne yiyeceğini şaşırmışçasına yemek yiyenlerden misiniz?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-09 18:58:07

Gece yeme sendromu

KübraAçlık uyanıklıkla ilişkili biyolojik bir dürtüdür. Vücudumuz gece yemek yenmemesine rağmen her türlü hormon düzenlemesini yapacak şekilde dizayn edilmiştir. Ancak bazı hormonal veya psikolojik bozukluklar ya da uyku bozuklukları nedeniyle Gece Yeme Sendromu (GYS) gelişebilir. Uyku dönemi sırasında anormal yemek yeme davranışı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle Gece Yeme Sendromu mutlaka bir dahiliye uzmanı ve psikolog/psikiyatr tarafından değerlendirilmelidir.

GYS genellikle sabah kahvaltı öğününü atlayan ya da atıştırarak geçiştiren, gün içerisinde alması gereken enerji/kaloriyi yeterli miktarda almayan, iş ya da günlük hayatı yoğun stresli yaşayan, uyku düzeni olmayan kişilerde görülmektedir. Zaman zaman herkesin yaşadığı küçük gece yeme kaçamakları zararsızdır ancak haftada en az üç kere uykudan uyanarak yemek yeniyorsa ve gece yeme epizodları sonrasında suçluluk, öfke, utanç gibi duygulara neden oluyorsa, yemek yemeden tekrar uykuya dönülemiyorsa, sürekli kilo alıp verilemiyorsa ve artık bu bir kısır döngü halinde yaşanıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Gece Yeme Sendromuyla Baş Etmenin Püf Noktaları Nelerdir? Güne mutlaka kahvaltı ile başlamak; kahvaltı gün boyu diğer öğünlerinize de sadık kalmanıza yardımcı olacaktır. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin anahtarı kahvaltıdır. Aynı zamanda akşam yeme ihtiyacınızı da azaltacaktır. Sabah kahvaltıyla başlayan yeme öğünlerinizi düzenli takip etmeniz, gün içerisinde hormon dengenizi korumanızı sağlayarak stres kaynaklı yeme davranışını da azaltacaktır.  Eğer kullanılıyor ise alkol tüketimi de uyku problemlerine ve gece uyanmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle GYS önlemek için alkol tüketimi azaltılmalı ya da bırakılmalıdır. Stres hem gece yeme sendromnun sebebi hem de sonucu olabilmektedir. Sıkıntı yaratan ve yeme davranışına yönelten stresin tespit edilmesi bu davranışı değiştirmek adına önemlidir. Stresle baş edebilmenin en önemli yolu yaşanan stresi iyi tanımaktır, bu şekilde stresi yönetmek mümkün olacaktır. Stresle baş etme yöntemlerinizi geliştirmeniz gece yeme eğiliminizi de azaltacaktır.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara