Dolar

32,5101

Euro

34,7597

Altın

2.502,42

Bist

9.693,46

Gece Terörü ( Parasomnia) nedir?

Genellikle 2 yaş üstü çocuklarda görülen uyku bozukludur ancak her yaşta ortaya çıkabilir. 1-10 yaş arası çocukların yaklaşık %30’unda uyku bozuklukları görülmektedir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-26 11:36:28

Gece Terörü ( Parasomnia) nedir?

KübraHer çocuk çeşitli nedenlerle uykusundan ağlayarak uyanabilir. Ancak gece çocuğunuzu bir anda yatağında oturur vaziyette hareketlerini kontrol edemeyen, ne yaptığının farkında olmayan, yarı bilinçsiz şekilde ağlayarak hatta çığlık atarak buluyorsanız ve bu durum ayda birkaç kez yaşanıyorsa çocuğunuz gece terörü yaşıyor olabilir.

Gece Terörünün Belirtileri Nelerdir?

Genellikle aileler çocuğun kabus görmüş olduğunu düşünseler de gece terörünün kabustan ayırt edici özelliği sabah kalktığında hatırlanmamasıdır. Kabus yada kötü rüya gördüklerinde uykudan uyanma, yaşasalar ve rüyayı hatırlamasalar da gece uyanmış olduğunu hatırlarlar. Ancak gece teröründe çocuk yarı bilinç kaybıyla uyanmış olduğundan yaptıklarını ya da uyanmış olduğunu hatırlamaz. Bu durumun yaşandığı esnada çocuk huzursuzdur, kalp atışı çok hızlıdır, terleyebilir, bilinçsizce sağa sola koşabilir, size baktığı halde görmez ya da sizi duymaz. Bu durum bazen birkaç dakika sürer bazen de 30-40 dakika sürebilir. Daha sonra sakinleşerek tekrar uykuya dalar.

Gece Terörünün Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda yaşanan stres, kullanılan bazı ilaçlar ve solunum bozuklukları gece terörünü tetikler. Ancak en önemli nedeni uyku eksikliğidir. 3-4 yaş altındaki çocuklar günde 13-14 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Herhangi bir nedenle uyku düzenlerinin bozulmuş olması ve yeterli uykuyu alamamış olmaları da gece terörüne neden olmaktadır.

Peki Gece Terörü Esnasında Anne-Baba Ne yapmalıdır?

Gece terörü aile içinde korkuya ve paniğe neden olmaktadır. Anne babanın gece uykudan çığlıklarla ağlayarak uyanan çocukla karşı karşıya kalması elbette ki kolay bir durum değildir. Ancak bu durumun yaşandığı esnada anne babanın sakin ve soğuk kanlı olması, şevkatle sarılarak çocuğu sakinleştirmeye çalışması gerekir. Öncelikle anne-babanın bu durumun birkaç dakika süren bir olay olduğunu bilmesi önemlidir. Buradaki öncelik çocuğunuzda yarı uyku hali olduğundan bilinçsizce yaptığı hareketlerden dolayı fiziksel bir zarar görmemesini sağlamaktır. Gece terörü çok sık değilse tedavi gerektiren bir durum değildir.

Alacağınız bazı tedbirlerle bu durumun önüne geçebilirsiniz;

Çocuğun odasında hafif bir aydınlatma sağlanmalı

Düzenli bir uyku programı olmalı ve bu programa uyulmalı

Uyku öncesinde ılık banyo yapılabilir

Uyku kadar yemek düzeni de önemlidir. Yemek saatleri ve beslenme düzenli olmalı

Uyku öncesi ılık süt ya da bitki çayları faydalı olacaktır (papatya çayı, rezene çayı v.s)

Uyumadan önce çocuğunuza sarılın, onu sakinleştirin ve uykuya geçmesine yardımcı olun

Daha büyük okul çağındaki çocuklar için de, stresten uzaklaşması için çocuğu sosyal ya da sportif faaliyetlere yönlendirin. Ancak aşırı yorgunluk da gece terörünü tetikleyeceğinden bunların da bir program içinde olmasını sağlamalısınız.

Alınan tüm bu önlemlere rağmen çocuğunuz gece terörü yaşamaya devam ediyorsa mutlaka bir uzman doktordan yardım alınmalıdır.

Haber Ara