Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

Gazze sınırında 'Kudüs' protestosu sürüyor

İsrail ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması nedeniyle bugün kutlamalar düzenlerken, Filistinliler, ABD elçiliğinin açılması öncesinde protesto gösterilerine başladı. Keskin nişancılarını sınırda bekleten İsrail, gerçek mermilerle müdahale ederken 55 Filistinlinin şehit haberi geldi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-14 17:36:02

Gazze sınırında 'Kudüs' protestosu sürüyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD elçiliğinin Kudüs'te yapılacak açılışı sebebiyle İsrail kutlama yapmaya hazırlanırken; Filistinliler, protesto gösterilerine hazırlanıyor.

Gazze sınırında lastik yakan ve sapanlarla, taşlarla İsrail keskin nişancıları ve askerlerin mermilerine göğüs geren Filistinliler de protesto gösterilerine başladı.

İşgalci İsrail güçleri, bir çok Filistinliyi gözaltına alırken, silahla müdahaleye de başladı.

55 FİLİSTİNLİ ŞEHİT EDİLDİ

Gazze sınırında 5'i çocuk 55 kişi şehit edildi. 1700'den fazla kişi ise yaralı.

CNN Türk'ün aktardığı son rakamlara göre 772 Filistinli gerçek mermilerle vuruldu. Şu ana kadar sınırda toplam 40 bin Filistinli toplandı.

DRONE'LARLA GÖZ YAŞARTICI GAZ

İsrail ordusu Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerine İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz attı.

20180514_2_30351668_33706389

GAZZE'DE MİLYONLUK YÜRÜYÜŞ

Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler bugün ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını, yarın da Nekbe'nin 70. yılını protesto etmek için gerçekleştirilecek "milyonluk yürüyüş"e hazırlanıyor.

İSRAİL ÇADIRLARI YAKIYOR

İsrail ordusunun, sınırda kurulan çadırları insansız hava aracıyla (İHA) ateşe vermeye çalıştığı, Filistinli grupların yangına kısa sürede müdahale ettiği ifade edildi.

İsrail güçlerinin ayrıca İHA'lardan attıkları yakıcı maddelerle, Filistinlilerin Gazze sınırına yığdıkları araç lastiklerini ateşe verdiği belirtildi.

GAZZE'DE GENEL GREV

Öte yandan Gazze'nin tüm şehirlerinde ilan edilen genel grev kapsamında kamu ve özel tüm kurumlarda milyonluk yürüyüş dolayısıyla iş bırakıldı.

gaza1

GAZZE'DEN KAMYONLARLA SINIRA HAREKET EDİLDİ

gaza3

gaza4

gaza2

gaza5

gaza6

EZAN YASAK

Kudüs Belediyesi, ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasına ilişkin yapılacak kutlamalar nedeniyle pazartesi günü Kudüs'teki mescitlerde ezan okunmasının yasaklandığını duyurmuştu.

BAŞKANIN KIZI ve YAHUDİ DAMADI AÇILIŞTA

ABD Başkanı'nın kızı Ivanka Trump ile damadı ve danışmanı Yahudi Jared Kushner'in de aralarında bulunduğu ABD heyeti açılış törenine katılmak üzere dün İsrail'e ulaştı. Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra "Siyon dostu Trump" ve "Trump İsrail'i büyük yaptı" yazılı billboardlar asıldı. ABD Başkanı Trump'ın ise törene telekonferans yoluyla katılması bekleniyor.

Filistinlilerin protestoları sebebiyle teyakkuz halinde olan İsrail polis ve askeri Gazze'ye tehdit bildirileri attı, Ordu Sözcüsü Facebook'tan "tel örgülere yaklaşmayın" çağrısında bulundu. Kudüs'te ise Pazartesi (bugün) ve Salı (yarın) ezan okunması yasaklandı.

TRUMP'IN KARARI

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşıma kararı almıştı. Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

TOPLAM 32 ÜLKE KATILDI, AÇILIŞ TAMAMLANDI

ABD'nin büyükelçiliğinin açılış galasına katılan ülkelerin toplam sayısı ise 32. İşte o ülkeleR:

Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

897672_2

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara