Dolar

32,6011

Euro

34,8334

Altın

2.498,04

Bist

9.454,15

Gazze’nin mesajı

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-14 08:30:35

Gazze’nin mesajı

Gazze Şeridi'ndeki direnişin elinde bu füzelerin bulunmasının işgal ordusunu hesaplarını gözden geçirmeye sevk edeceği muhakkak.

Pazar akşamı geç saatlerde bir grup İsrail komandosu sivil bir araçla Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinin doğusuna sızarak İslami Direniş Hareketi “Hamas”ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları komutanı Nur Bereke'yi şehit etti.

Çıkan çatışmada bir mücahit daha hayatını kaybetti.

Fakat işgal güçlerinin operasyonu deşifre olmuş ve İsrail askerleri direnişçiler tarafından kuşatılmıştı.

Bunun üzerine işgal ordusu hava kuvvetleri devreye girdi ve askerlerin güvenli bir şekilde kaçmalarını sağlayabilmek için saldırılara başladı.

Çatışmalar sırasında İsrail askerlerinden ölen ve yaralananlar da oldu.

Gazze Şeridi'nde bir süredir Mısır'ın ve Birleşmiş Milletler'in çabaları sayesinde ateşkesin sağlanmak üzere olduğu havası hâkimdi.

Görünüşe göre İsrail bu durumdan faydalanmak ve Filistin direnişini gafil avlamak istemişti.

“Operasyonun amacı direniş komutanını öldürüp iz bırakmadan geri çekilmekti” diyenler olduğu kadar, işgal askerlerinin sınırdan içeri komutanı esir almak için sızdıklarını öne sürenler de var.

İkinci görüşü benimseyenler, suikast için karadan sızmaya gerek olmadığına ve işgal ordusunun insansız hava aracıyla da suikast düzenleyebileceğine dikkat çekerken, birinci görüşün sahipleri de İsrail'in faili meçhul kalacak bir suikast planladığını ve Filistinliler arasında hesaplaşma yaşandığı izlenimi oluşturarak fitne çıkarmak istediğini söylüyor.

Amacı ne olursa olsun operasyonun başarısız olduğu kesin.

Çünkü işgalcilerin en büyük korkusu can kaybı vermek.

Gerginliğin tırmanması üzerine İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde birçok yere hava saldırısı düzenledi.

Hamas'a ait El-Aksa televizyonunun merkez binası hedef alındı.

Fakat kanal kısa süre sonra başka bir yerden yeniden yayına başladı.

Ayrıca direniş grupları işgal ordusunun saldırılarına misilleme olarak Gazze Şeridi civarındaki Yahudi yerleşkelerine çok sayıda füze attı.

Daha da ötesi, El-Kassam Tugayları, İsrail askerlerini taşıyan bir otobüsün direnişçiler tarafından Rus yapımı anti-tank Kornet füzesiyle vurulduğu anı gösteren bir video yayınladı.

Gazze Şeridi'ndeki direnişin elinde bu füzelerin bulunmasının işgal ordusunu hesaplarını gözden geçirmeye sevk edeceği muhakkak.

Çünkü herhangi bir kara harekâtı anında İsrail ordusu için tehlikenin daha büyük olacağı anlamına geliyor.

Filistin direnişi, Mısır'ın arabuluculuğuyla yürütülen ateşkes çabalarına olumlu cevap vermenin işgal güçlerine teslimiyet olmadığını ve şartlar ne olursa olsun eli tetikte kalacağını gösterdi.

Üst perdeden tehditler savuran İsrailli liderlere Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekâtının işgal ordusu askerleri ve subayları için “kır gezisi” olmayacağını hatırlattı.

Filistin davasını tasfiye planları yapan ABD Başkanı Donald Trump'a ve Netanyahu'nun peşinden koşan Arap liderlerine “Başaramayacaksınız” mesajı verdi.

“Yüzyılın Anlaşması” adlı proje kapsamında İsrail'le diplomatik ilişkiler kurmak ve perde gerisinden yürütülen görüşmeleri perde önüne çıkarmak isteyen Körfez ülkelerine “Filistin davasının sahibi siz değilsiniz, biziz” dedi.

İsrail, bir yandan sınıra daha çok asker ve tank sevk ederken diğer yandan büyük bir şaşkınlık yaşıyor.

Çünkü savaşın Filistinlilere olduğu kadar İsraillilere de bir bedeli var.

Gazze Şeridi'ne yakın Yahudi yerleşkelerinin sakinleri korkuyla sığınaklara koşarken bir kısmı da bölgeden kaçıyor.

Netanyahu için karar vermek zor.

Haber Ara