Dolar

32,3787

Euro

35,0444

Altın

2.326,37

Bist

9.134,82

Gazze'de yaşam mücadelesi

İsrail'in Gazze'ye 8 Temmuz 2014'te başlattığı ve 2200'den fazla kişinin öldüğü saldırıların üzerinden tam bir yıl geçti. Yeniden inşa için gerekli malzemelerin sadece yüzde 1'i bölgeye ulaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 09:27:01

Gazze'de yaşam mücadelesi

8 Temmuz 2014... İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yoğun bombardıman başlattı. Saldırılar 51 gün sürdü. 2 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. 100 binden fazla Filistinli de artık evsizdi. İsrail saldırısından bir yıl sonra havadan çekilen bu görüntüler, Gazze'de aradan geçen bir yılda hâlâ yaraların sarılamadığının göstergesi. Gazze'de 20 bin kişi geçeci barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. 

51 gün sürdü

İsrail yönetimi, Gazze'ye ölüm ve yıkımlarla dolu haftalar yaşatmasına gerekçe olarak 12 Haziran 2014'te Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolduğunu açıkladığı üç Yahudi yerleşimcinin cesetlerinin bulunmasını gösterdi. İsrail bu ölümlerden Hamas'ı sorumlu tuttu. Hava saldırılarını gözaltı ve tutuklamalar takip etti. İsrail'in bu saldırılarına karşılık Gazze tarafından roketler atıldı.

Bu sürecin ardından İsrail 8 Temmuz 2014'te "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiği saldırılarını başlattı. Ramazan'da başlayan saldırılar 51 gün sürdü. BM'ye göre 2 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlardan bin 483'ü sivil, 521'i çocuk, 283'ü kadın. İsrail tarafından ise 66 asker, bir güvenlik koordinatörü ve 4 sivil öldü. Bir yabancı uyruklu sivil de yine İsrail'de hayatını kaybetti. 11 binden fazla kişi yaralandı.

Uluslararası toplum Birleşmiş Milletler (BM) okullarının bile hedef alındığı saldırıları değil çoğu İsrail savunma sistemine takılan roketleri kınamayı tercih etti.

Önce havadan sonra karadan vurdu

İsrail'in 8 Temmuz'da başlattığı hava saldırılarından yaklaşık bir hafta sonra, 15 Temmuz 2014'te İsrail kabinesi Mısır'ın hazırladığı ateşkes teklifini kabul etti. Gazze'deki Hamas ateşkes teklifini bu haliyle reddedip İsrail'in 8 yıldır Gazze'de nefes aldırmayan ablukayı kaldırmasını istedi.

17 Temmuz'a gelindiğinde ise, İsrail yoğun hava bombardımanı eşliğinde 5 yıl sonra ilk kez Gazze'ye karadan girecekti. İsrail ayrıca sahilde top oynayan 4 çocuğu öldürdü. Bu saldırı dünya çapında protesto edildi. (Haziran 2015'te İsrail ordusu, 4 çocuğun ölümüyle ilgili davayı kimseye ceza vermeden kapatacak, Ordu Sözcüsü Yarbay Peter Lerner de, "pilotların hukuka uygun hareket ettiğini" söyleyecekti.)

İsrail'in Gazze'deki Şecaiye mahallesine düzenlediği saldırılarda ise 140 Filistinli öldürüldü. BM ile ABD'den taraflar Kahire'de buluşup ateşkes sağlanması için çalışma başlattı. Ancak bundan bir sonuç çıkmadı.

Okullar, pazar yerleri vuruldu

30 Temmuz'da İsrail ikinci kez BM'nin okulunu vurdu. Okuldaki 16 evsiz Gazzeli hayatını kaybetti. Başka bir İsrail bombası da Şecaiye'deki bir pazar yerinde 20 sivili öldürdü.

1 Ağustos'ta 3 günlük ateşkes ilân edildikten 90 dakika sonra bozuldu. Hamas 2 İsrail askerini öldürdü. İsrail Refah'ın güneyine en şiddetli bombardımanı başlattı.

3 Ağustos'ta İsrail üçüncü bir BM okulunu daha vurdu. 10 sivil hayatını kaybetti. BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon, "Bu delilik bitmeli” derken başından beri İsrail'i destekleyip Hamas'ı kınayan ABD de ilk kez İsrail'e karşı sesini yükseltip, BM okulunun vurulmasını “utanç verici" olarak nitelendirdi.

4 Ağustos'ta İsrail ve Hamas Mısır'ın önerdiği 72 saatlik ateşkesi kabul etti.

5 Ağustos'ta İsrail Gazze'den askerlerinin tamamını çektiğini açıkladı. Ancak karadan biten saldırılar havadan sürdü. 27 Ağustos'ta ise Hamas ile İsrail arasında ateşkese varıldı.

Ambargo nedeniyle evler yapılamadı



Yardımlarla şehre zar zor getirilen inşaat malzemelerine çok fazla kişini ihtiyacı var.
 
Saldırılarda yaklaşık 18 bin ev, okul ve cami yıkıldı, 108 bin Filistinli evsiz kaldı. Geçen bir yıla rağmen 100 bin kişi hâlâ evinden uzakta. Yaklaşık 20 bin Filistinli geçici barınaklarda yaşıyor. Çoğu barınakta elektrik ve su yok. Geniş aileler bir tek odayı paylaşmak zorunda. Yaşam koşulları kötüye gittikçe Filistinliler için hayat daha da zorlaşıyor.

Gazze hâlâ ambargo altında olduğu için de inşaat malzemelerinin girişi sınırlı. Bu da yıkılan evlerine yerine yenilerinin yapılmasına engel. Gazze'nin ihtiyacı olan malzemelerin sadece yüzde 1'i bölgeye ulaşmış durumda. BM'ye göre bu, Gazze'deki yıkımın yeniden inşasının 30 yıl sürebileceğini gösteriyor. Son olarak İsrail 663 konut için gerekli malzemenin Gazze'ye girişine verdi. 

Hasayine, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) gözetiminde Filistinli ve İsrailli yöneticilerin Gazze'ye inşaat malzemesi girdirilmesi konusunda anlaşmaya vardığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait sınırlı miktarda malzemenin, 51 gün süren saldırılardan sonra Gazze'ye girişine izin verilmişti. Daha sonra BM, İsrail ve Filistin arasında 8 Ekim'de yapılan anlaşma uyarınca, 14 Ekim'de de malzeme yüklü yaklaşık 75 kamyon Gazze'ye geçmişti.

Son olarak geçen ay Mısır, Gazze'nin dünyayla bağlantısını sağlayan Refah Sınır Kapısı'ndan bölgeye inşaat malzemelerinin geçişine izin verdi. 8 bin tonluk iki parça malzeme birkaç gün aralıklarla Gazze'ye ulaştırıldı.

Ne ilk ne de son

İsrail'in "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiği saldırıları altı yıl içinde Gazze Şeridi'ne düzenlenen üçüncü büyük saldırıydı.

Temmuz 2014'teki saldırıdan önce en son Kasım 2012'de İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ni sekiz gün boyunca havadan bombalaması sırasında böyle büyük bir gerginlik yaşanmıştı.

"Bulut Sütunu" diye adlandırılan saldırılarda 100'den fazlası sivil olmak üzere 170 Filistinli öldürüldü.

İsrail ordusu, 2008 Aralık ve 2009 Ocak aylarında Gazze'de Dökme Kurşun adıyla 22 gün süren bir operasyon yürüttü. Saldırılarda yaklaşık 1.400 Filistinli ve 13 İsrailli öldü. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara