Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Gazze'de Ramazan Bayramı

Gazze'de yüzlerce Filistinli bayram namazı için Seraya Meydanı'nda bir araya geldi - İsrail'in saldırılarında aile bireylerinden bazılarını kaybeden Gazzeliler, yakınlarının mezarı başında dua etti

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 13:35:36

Gazze'de Ramazan Bayramı
İsrail ablukası altındaki Gazze'de yüzlerce kişi, bayram namazını kılmak için Es-Seraya Meydanı'nda toplandı.

Filistinli kadın, çocuk, yaşlı binlerce kişinin yer aldığı Seraya Meydanı'ndaki bayram namazına, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yardımcısı İsmail Heniyye de katıldı.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil el-Hayye, verdiği bayram hutbesinde, bölgede uygulanan ablukanın zincirlerinin kırılması için tüm kapıları çaldıkları ve çalacaklarını söyleyerek, "Ablukanın kaldırılması çerçevesinde Mısırlı kardeşlerimiz cephesinde geniş ve açık bir kapı bulduk. Gazze'nin abluka altında kalmayacağına ilişkin Mısır'ın vaadine güveniyoruz." dedi.

Hayye ayrıca Türkiye, Mısır, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran'ın Gazze'yi destekleyen tutumlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların, Siyonist düşmanla mücadele zemininde, İslam ümmetinin çıkarları ve kardeşlik temelinde sona ermesini temenni ediyoruz." diye konuştu.

Hamas'ın terör örgütü olarak nitelendirilmesini de kınayan Hayye, "Direniş, terörizm ya da şiddet değildir. İşgal karşısında direnmek tüm halkların yaptığı meşru bir haktır." ifadesini kullandı.

Hamas heyeti, haziran ayının başlarında gerçekleştirdiği ve bir hafta süren Mısır ziyareti kapsamında üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti. Hamas, görüşmeler neticesinde, Kahire yönetiminin, "Refah sınır kapısının düzenli şekilde açılmasıyla Gazze Şeridi'ndeki sıkıntıların hafifletileceği ve ticari hareketin kolaylaşması için çift yönlü bir ticaret kapısının açılacağı" vaadinde bulunduğunu ifade etmişti.

- Gazzelilerin kabristan ziyareti

Öte yandan Filistinliler, bayram namazının ardından şehitlik ve kabristanları ziyaret etti.

Yıllardır abluka altında kısıtlamalara maruz kalan ve aile fertlerinden bazılarını bölgeye düzenlenen saldırılarda kaybeden Gazzeliler, yakınlarının mezarı başında dua etti. Bazıları ise mezarlık ziyaretinde bulunan çocuklara bayram şekeri ve tatlı dağıttı.

Gazze'nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mezarlığı'nda üç ay önce yitirdiği kardeşinin mezarını ziyaret eden Muhammed Mehdi, bu bayramın kendisi için en zor bayram olduğunu ifade etti.

Gazzeli Leyla ise kabristana, İsrail'in 2014'teki saldırılarında hayatını kaybeden kardeşinin mezarını ziyaret için geldiğini belirterek, kardeşinden sonra bayramların kendileri için "acı" geçtiğini dile getirdi.

Haber Ara