Dolar

32,4845

Euro

34,9782

Altın

2.433,80

Bist

9.716,77

Gazze'de 'ezan' yasağına protesto

İsrail'in, ülkede ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasına yasak getiren kanun tasarısına karşı Hamas tarafından Gazze'de organize edilen gösterilerde 'Minareler susmayacak', 'Irkçılığınız yeter' yazılı dövizler taşındı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-11 17:36:55

Gazze'de 'ezan' yasağına protesto

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) protesto için Gazze'nin güney bölgesinde bulunan Rafah şehrinde büyük bir gösteri düzenledi.

Hamas'ın çağrısı üzerine dün akşam şehrin orta kesiminde bulunan Avde Meydanında toplanan halkın "Minareler susmayacak" “Ezanlar susmayacak”, “Ezanlar yükselecek ve işgal son bulacak” gibi sloganlar attığı görüldü.

Halka hitap eden Hamas liderlerinden Mansur Bureyk, işgal rejiminin ezanı yasaklama kararını almakla karanlık dosyasına yeni bir suç daha eklediğini belirterek, Müslümanların şiarı olan ezanların asla susturulamayacağını ve ezanların Allah'ın evlerinden yükselmeye devam edeceğini söyledi.

-753183983

Ezanın akide ve kimlik olduğunu hatırlatan Bureyk, Müslümanların akidelerini canlarıyla ve mallarıyla; her türlü imkanlarıyla savunacaklarını belirtti.
Kararın uygulanmasına karşı çıkılmasını isteyen Bureyk, Hamas'ın bu konularda ara çözümler kabul etmediğini, karşılarında duran düşmanın da sadece güç ve kuvvet dilinden anladığını ifade etti.

Bureyk konuşmasında düşmana sözü getirerek, “Düşmanın caydırıcılık gücü giderek yok oluyor. Elinde sadece dünyayı kandıran medyası kaldı. Bugün emrivaki yapmak istiyor. Onun Batı Yaka'da inşa ettiği yerleşkeler bölgeyi yutmak üzere. Kudüs'te işlediği cinayetler ise durmadan devam ediyor” dedi.

Konuşmasının sonunda işgalciye net mesaj veren Bureyk, “İslam ümmeti yaşadığı zayıflığa rağmen ezan Allahu Ekber diyen her muvahhid müminin kırmızı çizgisi olmaya devam edecek. Filistin'in İslamî kimliğe sahip olduğunu herkes bilsin. Toprağımızı ve Kudüsümüzü özgürleştirmek için yolumuza devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Eyleme katılan Filistinli milletvekili Muhammed Şihab, "Kudüs'te ve başka mekanlardaki Filistin halkımız, bu kararın yürürlüğe girmesine izin vermeyecek" dedi.

UMM'UL FAHM HALKINDAN PROTESTO!

1948'de işgal edilmiş Filistin toprakları içinde yer alan Umm'ul-Fahm halkı da dün Cuma namazından sonra yaptığı gösteride ezanı yasağını protesto etti.

Arap 48'e konuşan Umm'ul-Fahm'daki Halk Komitesi Başkanı Ahmed Şerim, “Bu, işgalcinin çıkardığı Nazi kararına karşı yapılmış ilk eylemdir. Halk Komitesi olarak insanları dini özgürlüklerden mahrum eden bu kanuna karşı gösteri yapmaya karar verdik. Bununla kutsallarımıza saldırmanın bizim için kırmızı çizgi olduğunu göstermek istedik” dedi.

1711951918

Ebu Şerim devamla “Çıldırmış olan bu rejim dini bir savaşın içindedir. Zafer ise eninde sonunda bu mazlum halkın olacaktır. Mazlum halkımız 100 yıldır zulüm görmektedir. Bu halk, Mescidi Aksa'yı, kutsal mekanları, evleri ve toprakları savunan kafile ile birlikte yürümekten taviz vermeyecek” ifadesini kullandı.

Siyonist işgal parlamentosu Knesset evvelki gün (08 Mart Çarşamba) ezanın susturulması önerisinin gündeme alınmasını onaylamış, yapılan tartışmaların ardından kanunu onaylamıştı.

 

Haber Ara