Dolar

32,4958

Euro

34,7993

Altın

2.489,96

Bist

9.557,35

Gaziantepli halıcılar kapasite artırdı

Gaziantepli halıcılar kapasite artırdı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 11:11:42

Gaziantepli halıcılar kapasite artırdı
KEREM KOCALAR - Dünya halı pazarına yön veren Gaziantepli halıcıların yeni yatırımlarıyla üretim kapasitesi 481 milyon metrekareye ulaştı.

Dünya makine halısının yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği Gaziantep'teki fabrikalarda halen, Türkiye'deki halı ihracatının da yüzde 70'ini ise kent tek başına karşılıyor. Başta, Suriye ve Irak olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerden kısmen etkilenen sanayiciler, buna rağmen halı üretim kapasitesini artırdı.

Yıllık ortalama 350 milyon metrekare halı üretimi gerçekleştirilen kentte sanayiciler, ilave yatırımlarla kapasiteyi 481 milyon metrekareye yükseltti. Sanayiciler, sektördeki pazar payını artırarak ülke ihracatına daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.

Sanayi ve ticaret kapasitesiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin itici gücü haline gelen Gaziantep, dünya halı üretiminde liderliği elinde tutuyor.

Teknolojiyi yerinde kullanan, farklı tasarım ve ürün çeşitliliğiyle kendilerini yenileyen halıcılar, üretim kapasiteleriyle kenti sektörün merkezi durumuna getirdi.

- "134 ülkeye 1,6 milyar dolarlık halı ihraç edildi"

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri (GAHİB) Başkanı Selahattin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerini sürekli yenileme ve alternatif pazarlar oluşturma konusunda çaba gösterdiklerini belirtti.

Gaziantep'in bu sektördeki liderliğini sürdürmesini amaçladıklarını vurgulayan Kaplan, kentin halıcılıkta dünyanın en güçlü merkezi haline ulaştığını anlattı.

Geçen yıl 134 ülkeye 1,6 milyar dolarlık halı ihracatı gerçekleştirdikleri bilgisini paylaşan Kaplan, şöyle konuştu:

"Son dönemdeki çalışmalarla şehrimizdeki son model halı dokuma makinesi bin 200'ü aştı. Yani artık yıllık 481 milyon metrekare halı üretebilir hale geldik. Mevcut pazarların korunması ve yeni pazarların oluşturulmasına yönelik sürdürdüğümüz çalışmalar da verimli geçiyor. Her ne kadar dünyadaki gelişmelere paralel olarak ihracat rakamlarımız bir nebze düşse de bunun geçici bir durum olduğuna inanıyoruz."

Kaplan, halı sektöründeki yeni yatırımların beraberinde üretim, istihdam ve ihracata olumlu yansıdığına işaret etti.

Üretim kapasitesine rağmen sektörün halen geliştirilmesi gereken zayıf yönlerinin bulunduğunu aktaran Kaplan, "İpekyolu Kalkınma Ajansı ile yürüttüğümüz Türkiye Makine Halısı Sektörü Envanteri ve Uluslararası Rekabet Gücü Analizi kapsamında yapılan araştırmaya göre sektörün zayıf yanlarını pazarlama, pazar çeşitliliği, markalaşma, kurumsallaşma ve yoğun fiyat rekabeti olarak tespit edildi" dedi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ise halı üretimindeki kapasite artışının Gaziantep'in yoluna daha güçlü devam etmesine katkı sunacağını kaydetti.

Dünyadaki makine halısının yüzde 80'inden fazlasını ürettiklerini ifade eden Nakıboğlu, "OSB'de son teknolojiye sahip bin 200 makineden oluşan 250 halı fabrikası aktif olarak çalışıyor" diye konuştu.

Nakıboğlu, Gaziantep OSB'de yer alan birçok halı fabrikasının Türkiye'nin bilinen markası haline geldiğini belirterek, bazı firmaların da dünya çapında tanındığını savundu.

Haber Ara