Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

Gaziantep-Irak ticari ilişkileri GTO'da değerlendirildi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Değer GTO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Gaziantep-Irak Ticari İlişkiler Değerlendirme' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve Gaziantep'in ihracatında önemli bir yere sahip olan Irak'ı her anlamda önemsediklerini belirtti. Değer, Irak'ın yıllardan beri Gaziantep'in önemli bir pazarı olmayı sürdürdüğünü söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-07 12:24:52

Gaziantep-Irak ticari ilişkileri GTO'da değerlendirildi
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Değer GTO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Gaziantep-Irak Ticari İlişkiler Değerlendirme" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve Gaziantep'in ihracatında önemli bir yere sahip olan Irak'ı her anlamda önemsediklerini belirtti. Değer, Irak'ın yıllardan beri Gaziantep'in önemli bir pazarı olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye ve Gaziantep ekonomisinde Irak'ın önemli yeri var

Türkiye ve Gaziantep ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Irak'a Gaziantep Ticaret Odası olarak da özel önem verdiklerini ifade eden Değer, "Hali hazırda devam eden güçlü ilişkilerimizi daha üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bu kapsamda iki sene önce Erbil'e GTO'nun ilk yurtdışı ticaret ofisini açtık. Bu ofis hem iş dünyasının çalışmalarına katkı sunuyor hem de iki ülke arasında önemli bir köprü görevi görüyor. Açıldığı günden beri iş adamlarımızın Irak'taki eli kolu olan bu ofis, ilerleyen yıllarda daha güzel işlere imza atacaktır. Ofisimiz Gaziantep ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunmak ve üye firmalarımızın özellikle de küçük ve orta ölçekli şirketlerimizin Irak pazarında yer almalarını sağlamayı amaçlıyor. Bugün itibariyle ofisimizin oluşturduğu listede 300 kadar firma bulunuyor, bu rakamın en kısa zamanda 500'e çıkartılması amaçlanıyor. Irak'a açtığımız ofisin çalışmaları bizi farklı ülkelere ofis açmaya yönlendirdi. Şimdi İran'ın başkenti Tahran'a ikinci ticaret ofisimizi açmak için çalışmalara başladık. Bu ofisimizi de kısa süre içinde hizmete açacağız. Daha sonra da Rusya ve farklı ülkelerde bu ofisleri açmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Irak'a 6 ayda 809 milyonluk ihracat

Gaziantep'ten 6 aylık zaman dilimde Irak'a gerçekleştirilen ihracatın 809 milyon 363 bin dolar olduğunu hatırlatan Değer, bu rakamın artırılması için ellerinden geleni en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) kayıtlarına göre Gaziantep'ten Irak'a ihracat yapan firma sayısının 942 olduğunu anımsatan Değer, "Irak, yıllardan beri Gaziantep'in önemli bir pazarı olmayı sürdürüyor. Son yıllarda ihracatımızda düşüş gözlense de öncelikli pazar olmaya devam ediyor.Gaziantepli iş adamlarımız Irak'a ihracatın yanı sıra yatırım da yapıyor. Aynı şekilde Iraklı firmaların da ülkemiz de yatırımları var. GTO'ya kayıtlı Irak uyruklu 98 firma var. Karşılıklı bu yatırım ve ticaret, iki toplum arasında ekonomik ilişkilerin yanı sıra sosyo-kültürel ilişkilerin geliştirilmesine de önemli katkı sunuyor" diye konuştu.

Gaziantep'ten Erbil'e direkt uçuşlar ticari ivmeyi yükseltecek

Değer, ticaretin hızlı ve sürekli olmasında ulaşımın önemli bir etken olduğuna vurguladı. Gaziantep'in Türkiye'nin Irak'a en fazla ürün satan şehri olduğunu hatırlatan Değer, "İhracatımızın önemli bir kısmını gerçekleştirdiğimiz Irak'a ulaşmak için neredeyse 24 saatimizi harcıyorduk. Oda olarak uzun zamandır Gaziantep-Erbil arasında direkt uçak seferleri başlatılması için yoğun çaba harcadık. Ne mutlu ki Cuma günü itibariyle Gaziantep- Erbil arasında direkt uçuşlar başladı. Emeği geçenlere ve THY yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki uçak seferleri ticari ivmeye önemli katkı sağlayacaktır. İş dünyasının bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Iraklı iş adamlarına vize için referans GAİB

Iraklı iş adamlarının Türkiye'de ticari faaliyetlerde bulunmak üzere girişlerinin vizeye tabi olduğunu anlatan Değer, Iraklı iş adamlarının "uçak seferleri başladı ama vizeyi ne yapacağız" diye sorabileceğini belirterek, "Bu konuda da olumlu bir gelişme var. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dışişleri Bakanlığı arasında geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen protokolle Iraklı iş adamlarına uygulanan vizeler için referans Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri oldu. Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye İhracatçı Meclisi arasında 4 Mayıs 2016'da protokol imzalandı. Bu protokole göre, vize başvuruları TİM ve GAİB referansıyla Dışişleri Bakanlığı ilgili veri bankasına kaydediliyor. Uygun bulunanlar hızlı bir şekilde vizeye dönüştürülüyor. Bu uygulama sadece hava yoluyla Türkiye'ye gelecek Iraklı iş adamlarını kapsıyor" şeklinde konuştu

Iraklı tüketiciler Türk ürünlerini önemsiyor

Irak Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Muhammed İbrahim ise toplantıyı iş adamlarının problemlerini çözmek için gerçekleştirdiklerini belirtti. Sıkıntı ve sorunları çözmek için bir araya geldiklerini söyleyen İbrahim, "Türkiye-Irak ilişkilerinin daha iyi noktalara gelmesi için buradayız. Iraklı tüketiciler Türk mallarına önem veriyor. Bu kapsamda Irak'ta yapacağınız çalışmalarda her zaman destekçiniz olacağız" diye konuştu.

Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Muayed Ömer Koperly de Gaziantep-Irak ilişkileri hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından toplantıya katılan iş adamlarının soruları cevaplandırıldı.
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara