Dolar

32,3279

Euro

35,0808

Altın

2.299,27

Bist

8.988,38

Gazeteci örgütleri Türkiye'den 'acil toplantı' talep etti

Dünyanın önde gelen gazeteci örgütlerinin son gelişmeleri işaret ederek Türkiye'den 'acil toplantı' talep ettiği belirtildi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 06:22:55

Gazeteci örgütleri Türkiye'den 'acil toplantı' talep etti

Diken'de yer alan habere göre, Dünyanın önde gelen 14 basın meslek örgütü, gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılması çağrısı yaparak Ankara'dan 'acil toplantı' talebinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben, acil toplantı gerçekleştirme talebiyle yazılan çağrı mektubunda, gözaltı ve kapatma kararları kınanarak, "Dünyanın önde gelen basın ve ifade özgürlüğü örgütlerinden oluşan uluslararası koalisyonun altta imzası bulunan üyeleri olarak, Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan opeasyonun ve Kürtlere yönelik yayınlarıyla bilinen 15 medya kuruluşunun kapatılmasının ardından, acil toplantı talebimizi iletmek üzere bu mektubu yazıyoruz" denildi.

'BU HAMLE DERİN BİR RAHATSIZLIK YARATTI'

Mektuba, The International Press Institute (IPI), The Committee to Protect Journalists (CPJ), Reporters Without Borders (RSF), The International Federation of Journalists (IFJ), The European Federation of Jorunalists (EFJ), ARTICLE 19, Index on Censorship, The Ethical Journalism Network (EJN), PEN International, The World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), The South East Europe Media Organisation (SEEMO), IFEX, Association of European Jorunalists (EAJ) ve The European Centre for Press and Media Freedom imza verdi.

15 medya kuruluşunun KHK ile kapatılmasının tüm medyayı kontrol alma çabasında yeni bir adım olduğu kaydedilen mektupta, "Türkiye'de eleştirel haber ve yorumların yer alabildiği az sayıda kaynaktan biri olan Cumhuriyet'e yönelmekle birlikte, aynı zamanda önde gelen bir uluslararası insan hakları örgütünün temsilcisini de hedef alan bu hamle, bizde derin bir rahatsızlık yaratmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'GAZETECİLİK MESLEĞİNE YÖNELİK OLAĞANÜSTÜ BİR TAARRUZ'

"Bu gözaltılar, daha ziyade, Türkiye'deki mevcut OHAL yönetiminin, hükümeti eleştirmeye cüret eden herkese karşı ayrım gözetmeksizin kullanıldığını gösteriyor” denilen mektupta, gözaltı ve kapatma kararları ‘gazetecilik mesleğine yönelik olağanüstü bir taarruz' diye nitelendi.

Mektupta hükümet ve Erdoğan'a da şu çağrı yapıldı: “Türkiye'deki kanun yapıcıları, OHAL yetkilerini meşru muhalefeti susturmaya, özgür medyaya daha fazla baskı yapmaya ve tüm bunlardan arda kaldığı kadarıyla hukuk devletinin altını oymaya son vermeye davet ediyoruz."

676 sayılı KHK ile birlikte Dicle Haber Ajansı ve Jin Haber Ajansı'nın yanı sıra Azadiya Welat, Özgür Gündem, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Express, Prestij Haber, Urfanatik, Kızıltepe'nin Sesi gazeteleri ile birlikte Tiroj, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergileri kapatılmıştı. ‘FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlaması üzerine Cumhuriyet gazetesinin 13 yazar ve yöneticisi gözaltına alınmıştı.

 

Haber Ara