Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

‘Gazeteci Kaşıkçı’yı öldüren Suudi ekibinin üyeleri, ABD'de eğitim aldı’

Amerikan Washington Post yazarı David Ignatius, gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi ekibinin üyelerinin, ABD’de Arkansas merkezli bir şirket olan ve Dışişleri Bakanlığı lisansı altında çalışan Tier 1 Group’tan eğitim aldığını öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-31 10:25:25

‘Gazeteci Kaşıkçı’yı öldüren Suudi ekibinin üyeleri, ABD'de eğitim aldı’

 

Amerikan Washington Post köşe yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldüren Suudi ekibinin üyelerinin ABD'de eğitim aldığı ileri sürüldü. Suudi rejiminin eleştirmeni Kaşıkçı, 2 Ekim'de Istanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda Riyad'dan gönderilen 15 ajandan oluşan bir ekip tarafından öldürülmüştü.

DIŞİŞLERİ ONAYLI BİR ŞİRKET

Washington Post köşe yazarı David Ignatius'a göre, ismini açıklamamak şartıyla çok sayıda Amerikan ve Suudi kaynağı ile konuştuğunu belirterek, Suudi Hızlı Müdahale Grubu'nun bazı üyelerinin ABD'de eğitim aldığını öne sürdü ve şöyle dedi:
“CIA diğer devlet kurumlarına, bu özel operasyon eğitimlerinin bir kısmının, Arkansas merkezli bir şirket olan Dışişleri Bakanlığı lisansı altında çalışan Tier 1 Group tarafından yapılabileceği konusunda uyardı. Eğitim, Kaşıkçı cinayetinden önce gerçekleşti. Kaşıkçı cinayetinin ortaya çıkmasından sonra eğitim devam ettirilmedi.”

Washington Post yazarı Ignatius, iğer ABD-Suudi güvenlik değişim programlarının da askıya alındığını söyledi. Arkansas Times , Crawfordsville'de bulunan Tier 1 Group web sitesinde yer alan iletişim bağlantısına yorum yapmak için bir e-posta gönderdiğini ve yanıt alamadığını söyledi. Web sitesinde silahlar, yakın dövüşler, taktiksel sürüş ve uzun menzilli ustalık konularında çeşitli eğitim programları anlatılmaktadır.

SUUDİ ARABİSTAN CİNAYETİ İTİRAF ETMİŞTİ

Cinayetin gerçekleştiğini inkar ettikten sonra Suudi Arabistan, operasyonun kontrol dışı olan ajanlar tarafından yapıldığını söylemişti. Suudi Arabistan'da bu yılın başlarında 11 şüpheli dava açılmıştı.
Geçtiğimiz Ekim ayında, ülkesinin istihbarat servislerini yakından tanıyan bir Suudi kaynağı Middle East Eye'e, güçlü Suudi Veliaht Prensi Muhammed Selman'ın rehberliğinde ve denetiminde çalışan bir ölüm mangası hakkında bilgi verdi .
Firqat el-Nemr veya kaplan ekibi, ABD istihbarat servisleri tarafından iyi bilinir. Bir yıldan daha uzun bir süre önce kuruldu ve krallığın en yetenekli istihbarat ve askeri harekatlarından 50 kişiden oluşuyor.

TRUMP, VELİAHT PRENSİ CİNAYETTEN SORUMLU TUTMAYI SÜREKLİ REDDETTİ

CIA tarafından kapalı bir brifing aldıktan sonra ABD Senatosu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutan bağlayıcı olmayan kararı oybirliğiyle kabul etti. Senato'nun kararına rağmen Başkan Trump ise, Suudi Veliaht Prensi, cinayetten sorumlu tutmayı sürekli olarak reddetti.

Gazeteci Ignatius'a göre, Türk istihbaratının konsolosluğa yerleştirdiği bir kayıt belgesini yakından okuyan bir Suudi, planın Kaşıkçı'yı kaçırmak ve onu tutuklamak için Suudi Arabistan'a geri götürmek olabileceğini gösterdiğini söyledi.
Yazıdaki bir not, Suudi kaynağının muhtemelen güçlü bir uyuşturucu olduğunu söylediği Kaşıkçı'ya enjeksiyon yapıldığını söylüyor.
Daha sonra kafasına bir torba yerleştirildi ve Kaşıkçı çığlık attı:
"Nefes alamıyorum, astım var. Bunu yapma."
Suudi gazetecinin son anlarının Middle East Eye'a söylediği ses kaydını tam olarak dinleyen bir Türk kaynağı olan Kaşıkçı'nın ölmesi yedi dakika sördü.

Haber Ara