Dolar

32,6007

Euro

34,8130

Altın

2.501,47

Bist

9.476,89

GAÜN'de Cumhuriyet ve Sanat Konferansı düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile Düşünce ve Ütopya Toplulukları tarafından, Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer'in katılımıyla Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 93. Yıl dönümü nedeniyle 'Cumhuriyet ve Sanat' adlı konferans düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-28 11:02:01

GAÜN'de Cumhuriyet ve Sanat Konferansı düzenlendi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile Düşünce ve Ütopya Toplulukları tarafından, Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer'in katılımıyla Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 93. Yıl dönümü nedeniyle "Cumhuriyet ve Sanat" adlı konferans düzenlendi.

Konferansa ülkemizde tiyatronun tarihsel girişimi hakkında bilgi vererek başlayan Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer, Cumhuriyet'in ilanıyla tiyatro sanatçılarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve İnkılaplarıyla birlikte toplumda önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Tiyatro sanatçılarına Cumhuriyet öncesi dönemde toplum içerisinde sıcak bakılmadığını hatta tiyatro yapan kadınların o dönemde pek de makbul sayılmadığını ifade eden Tuncer, Cumhuriyet döneminde gelişkin bir tiyatro modelinden dolayı Avrupa tiyatrosunun örnek alındığını söyledi.

Tuncer, "Batıda tiyatro yapan sanatçılar ise o yıllarda doğudan özellikle de Japon, Çin, Hint tiyatrosundan beslendiğini görüyoruz. Anadolu'da sıkça oynanan orta oyununun ise halkın ortak duygularıyla, ortak akıllar elde ettiği oyunları bugün epik dediğimiz yabancılaştırma unsurlarını taşıdığını görüyoruz. Cumhuriyet'in ilanından sonra epik unsurları taşıyan tiyatro çalışmaları da etkilidir. Cumhuriyet dönemi tiyatrosunu daha öncekilerden farklı yapan unsur ve boyutlar ise anlam olarak kültür değişimi içerisinde tiyatro da bir gelişim gösterdi. Yeni bir toplum modeli sunuldu, burada araç olarak ise tiyatro kullanıldı. Cumhuriyet'in temel kurumları ise, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Dil Tarih Coğrafya Fakülteleri buralardaki çalışmalarda tiyatroyu besledi, değiştirdi ve geliştirdi" diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, Cumhuriyet Kadınlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sevilay Kale, GAÜN Atatürk İlkeleri ve İnkılap tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Düşünce ve Ütopya Topluluğu Akademik Danışmanı Arş. Gör. Mert Nazik ile çok sayıda öğrencinin de katıldığı konferansın sonunda Yrd. Doç. Dr. Tansü tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

Haber Ara