Dolar

32,5536

Euro

34,8931

Altın

2.434,10

Bist

9.645,02

Gantz: Begin hayatta olsaydı, Netanyahu’yu partiden kovardı

Mavi ve Beyaz parti lideri ve eski IDF Genelkurmay Başkanı Benn Gantz, Başbakan Netanyahu'yu partisi Likud'u, “radikal aşırılıkçılara” satmakla suçladı. Gantz, “eski Başbakan ve Herut partisinin kurucusunun - Likud’un öncüsü - Menahem Begin bugün yaşasaydı, Netanyahu’yu partiden kovardı” dedi

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-11 21:53:12

Gantz: Begin hayatta olsaydı, Netanyahu’yu partiden kovardı

 

İsrail'de seçimler yaklaştıkça siyasetin tansiyonu yükseliyor. Mavi ve Beyaz parti lideri ve eski IDF Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, bugün yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu'yu, Knesset'te sağcı çoğunluğu elinde tutmak amacıyla, Likud partisini “radikal aşırılıkçılara” satmakla suçlamakla suçladı.

‘BEGİN, NETANYAHU'YA
TAHAMMÜL ETMEZDİ'

İsrail ve Mısır arasındaki tarihi barış antlaşmasının 40. yıldönümünde Facebook'ta yazan Gantz, eski Başbakan ve Herut partisinin kurucusunun - Likud'un öncüsü - Menahem Begin'in partide Netanyahu'ya tahammül edemeyeceğini iddia etti ve şunları söyledi:
“Begin yaşamış olsaydı, Netanyahu uzun zaman önce Başbakanlıktan ve partisi Likud'dan kovulmuş olacaktı. İsrail ile Mısır arasındaki Begin ve Sedat tarafından imzalanan barış anlaşmasından 40 yıl geçti.
Genç bir asker olarak, Umud'un bütün nesiller boyunca yayıldığı bir zamanda, İsrail'i ziyareti sırasında Sedat'ın konvoyunu koruyacak kadar şanslıydım.”

‘NETANYAHU, EĞİTİMİ
AŞIRILARA EMANET ETTİ'

Netanyahu'nun, Otzma Yehudit partisi ve Yahudi Yuva ile ortaklık kuracak bir anlaşmaya destek vermesini de eleştiren Gantz, “Dürüst olmak zorundayız - Menahem Begin, Netanyahu'nun Likud'unda memnuniyetle karşılanmayacaktı. Begin'in geride bıraktığı miras, insanları ayıran ve parçalayan değil, insanları birleştirendir. Netanyahu ile [Ulusal Birlik MK Betzalel] Smotrich Eğitim Bakanı olacak. Dün, İsrail eğitim sistemi için planlarını duyduk. Bence onu atamayacağını iddia eden Netanyahu'dan daha güvenilir. Netanyahu, çocuklarımızın eğitimini feda ederken ve en aşırı aşırılık yanlılarının ellerine emanet ederken, oturduğu yerde tutunmak için elinden geleni yapacak. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

MENAHEM BEGİN KİMDİR?

Menahem Begin, 16 Ağustos 1913 tarihinde Beyaz Rusya'da doğdu. Filistin'in İngiliz mandası altında olmasına karşı Yahudi askeri direnişinde anahtar rolü oynayanıBegin, başbakanlığı öncesindeki sekiz seçimde de yenilgiye uğramasına rağmen 1977 seçimlerini kazanarak İşçi Partisinin 30 yıllık iktidarına da son verdi.

1948 yılında, günümüz Likud partisinin temelini oluşturan, sağ görüşlü Herut ("Özgürlük") partisini kurdu. 1949'daki ilk seçimlerde Herut 18 sandalye kazandı.1948-1977 arasında, Begin başkanlığındaki Herut partisi, iktidardaki İşçi partisinin en büyük muhalifi oldu. 1983 Ağustos'unda politikadan çekildi ve başbakanlık ofisini, eski dostu İshak Şamir'e bıraktı. Bir suikast sonucu öldürülen Lübnan başbakanı Beşir Cemayel ile barış yapmayı umuyordu ancak Washington'a yaptığı resmi bir gezi sırasında eşi Aliza Begin'in ölüm haberini alınca tekrar politikadan uzaklaştı. 

1979 yılında, dışişleri bakanı Moşe Dayan ve savunma bakanı Ezer Weizman'ınyardımlarını da alarak, Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile İsrail-Mısır Barış Antlaşmasını imzaladı. ABD başkanı Jimmy Carter'ın da desteği ile gerçekleşen bu antlaşmaya göre, İsrail Sina Yarımadasını tümüyle Mısır'a bırakıyordu. Öte yandan İsrail'in yasallığı da ilk defa bir Arap ülkesi tarafından tanınmış oluyordu.

Bu antlaşmaya olan katkılarının uluslararası arenada oluşturduğu pozitif etkinin sonucu olarak Begin ve Sedat, 1978'de Nobel Barış Ödülü'nü birlikte aldılar.

Menahem Begin 1992'de öldü ve sade bir törenle, devlet erkânının gömüldüğü Hertzel Dağı yerine vasiyeti gereğince Zeytin Dağı'nda toprağa verildi.

Haber Ara