Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

Gambiya'da görevi bırakmayan lidere son şans

Gambiya'da seçimi kaybetmesine rağmen çekilmeyen Jammeh'a bugün öğleye kadar görevi bırakmaması halinde ülkeye giren Senegal birlikleri müdahale edecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-20 13:11:26

Gambiya'da görevi bırakmayan lidere son şans

Gambiya'da Aralık ayındaki seçimi kaybeden ancak başkanlığı bırakmayacağını açıklayan Yahya Jammeh'in süresi dolmasına rağmen görevi bırakmaması üzerine, Senegal ordusuna ait birlikler Gambiya'ya girdi ancak harekat başlatmadı. Ordu birlikleri Jammeh'a bugün öğleye kadar görevi bırakmaması halinde müdahale edecek.

Senegal ordusunun müdahalesi, seçimi kazanan ve görev süresi bugün başlayan Adama Barrow'un yemin töreninin ardından geldi.

Senegal ordusuna ait ağır silahlı bir konvoyun Gambiya sınırından ülkeye girdiği görüldü. Nijerya'nın havadan ve denizden destek verdiği müdahaleye, Gana ordusundan birliklerin de katıldığı belirtiliyor.

Gambiya'da konuşlanan askeri birliklerin Jammeh'a bugün öğleye kadar görevi bırakmaması ve Barrow'un ülkeye girişine izin verilmemesi halinde müdahale edecek.

Jammeh, yeni bir seçim yapılana kadar iktidarda kalacağını açıklamıştı. Görev süresi dolan Jammeh'in dün gece de görevi bırakmaması üzerine, Gambiya'nın komşusu Senegal, ordu birliklerini Gambiya sınırına çekmişti.

Gambiya ordusunun başındaki Ousman Badjie, Senegal ordusunun ülkeye girmesi durumunda direnç göstermeyeceklerini açıkladı.  Ordu güçleri bunun siyasi bir sorun olduğunu belirtti.

BM Genel Sekrete Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi ve ECOWAS'ın, Gambiya'da hukukun üstünlüğünün sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. Guterres ayrıca Jammeh'in geri adım atmayı reddetmesi ve Gambiyalıların Senegal'e akın etmesi konularını "endişe verici" bulduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi ise, müdahaleyi desteklediğini söylerken, "siyasi bir çözümün" gerekliliğine vurgu yapıyor.

Reuters'ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, başkan seçilen Barrow'ın görevine getirilmesi amacıyla Batı Afrika ülkelerinin başlattığı askeri müdahaleye "destek verdiklerini" söyledi.

Haber Ara