Dolar

32,5733

Euro

34,6669

Altın

2.520,86

Bist

9.524,59

Gambiya'da başkanlık seçimi sonrası tartışmalar sürüyor

Gambiya'da Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in 1 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanı seçimi sonuçlarını tanımadığı yönündeki sözleri, yeni Başkan Adama Barrow

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-10 21:44:32

Gambiya'da başkanlık seçimi sonrası tartışmalar sürüyor

AA'nın haberine göre Oyların yüzde 45'ini alarak seçimin galibi olan Birleşik Demokratik Partisi (UDP) başkanı Adama Barrow, Jammeh'in cuma günü yaptığı, seçimlerde düzensizlikler olduğu ve seçim sonuçlarını tanımadığı açıklamasına tepki verdi.

Seçimleri kimin kazandığını açıklama yetkisinin sadece Bağımsız Seçim Komisyonu'nda olduğunu ifade eden Barrow, "Benim devlet başkanı seçildiğim zaten ilan edildi. Devlet Başkanı Jammeh'in görevi sona ermiştir. Görev süresi ocak ayında sona erdiğinde yürütme yetkilerini bana devretmesi gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Jammeh'in 2 Aralık'ta kendisini aradığını ve yenilgiyi kabul ettiğini hatırlatan Barrow, Devlet Başkanı Jammeh'e yumuşak bir geçişe olanak sağlaması çağrısında bulundu.

AFRİKA BİRLİĞİ ve SERNEGAL'DEN DE TEPKİ GELDİ

Devlet Başkanı Jammeh'in, seçimin üzerinden bir hafta geçmesinin ardından devlet televizyonunda yaptığı, "soruşturmaların seçimlerde düzensizlik olduğunu gösterdiği, seçim sonuçlarını tamamen reddettiği" açıklamalarına uluslararası kamuoyu da tepki gösterdi.

Afrika Birliği (AU) Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, Jammeh'in açıklamalarının hiçbir geçerliliği olmadığını ifade etti. AU, ülkedeki güvenlik güçlerine tarafsız kalmaları çağrısı yaptı.

Gambiya'nın tek komşusu Senegal de Jammeh'in açıklamalarını kınadı. Senegal Dışişleri Bakanı Mankeur Ndiaye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni durumu görüşmek için acil toplantıya çağırdı.

Ndiaye, yayımladığı açıklamada, Senegal hükümetinin Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in seçim sonuçlarını kabul etmediği ilanlarını güçlü bir şekilde kınadığını belirtti.

Açıklamada, "Senegal, Jammeh'in Gambiya halkının özgürce beyan ettiği demokratik seçimine koşulsuz bir şekilde saygı duyarak, görevini barışçıl bir şekilde devretmesini ve yeni seçilen devlet başkanın güvenliğini sağlanmasını talep eder" ifadesine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Gambiya Seçim Komisyonu, 1 Aralık'ta düzenlenen seçimlerde Barrow'un kazandığını açıklamıştı. Komisyon, oyların Jammeh'in ise yüzde 36'sını aldığını duyurmuştu. Ülkede, oy kullanma ve oyların sayılması süresince olası karışıklık ve protestonun önüne geçilmesi amacıyla telefon ve internet hatları kesilmişti. Jammeh, 1994 yılındaki askeri darbeyle Gambiya yönetimini devralmış ve 1996, 2001, 2006, 2011 yılında başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Ülkede 2012 yılında başkanlık görev süresi kısıtlaması kaldırılmıştı.

Haber Ara