Dolar

32,5061

Euro

34,9547

Altın

2.430,78

Bist

9.804,08

Gambia Tayvan ile diplomatik ilişkilerinden dolayı Çin den özür diledi

Gambia, Pekin ile yaşadığı diplomatik ilişkilerden hiç memnun değil. Çin-Afrika forumunun sonunda Gambiya devlet başkanı Adama Barrow, Çinli mevkidaşı Xİ Jiping’leyaptığı görüşmede, bu sancılı ve kötü ilişkiden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-08 13:27:29

Gambia Tayvan ile diplomatik ilişkilerinden dolayı Çin den özür diledi

Çeviren: Ayhan AYBAKAN

2016 yılında Çin ve Tayvan arasındaki diplomasinin bozulmasında sonra Gambia,  Çin ile olan diplomasi kanallarını iptal etti ve Pekin ile diplomasiye devam etti. Bunu diğer iki Afrika ülkesi , Sao TomePrincip ile  Burkina Faso'da takip etti.

Çinli yetkililerle görüşen Adama Barrow ülkesinin Çin ile ilişkilerinin artmasının, Tayvan ile olan ilişkilerinden daha önemli olduğunu belirterek Tayvan ile olan ilişkilerinin sürmesinin yanlış olduğunu söyledi. Geçmişte yapmak isteyip te yapamadığımız iletişim ve ulaşım koşullarımızın iyileştirilmesinde Çin bize çok yardımcı oldu.

Yıllardır Çin ve Tayvan, nüfuz larını arttırma mücadelesindeydi. Çin Afrika'daki  büyük altyapı çalışmalarını başarıyla gerçekleştirdi. Önceden 17 tane olan çoğu Pasifik ve Orta Amerika ülkesinden sadece günümüzde eskiden Swantinikarallığı olarak bilinen Swaziland müttefik olarak kaldı.

Kaynak: Africa News

Haber Ara