Dolar

32,3285

Euro

35,0759

Altın

2.301,62

Bist

9.038,72

Galakside, dünya büyüklüğünde bir haydut gezegen dolaşıyor!

Gökbilimciler, galakside dünya ile yaklaşık aynı kütleye sahip bir 'haydut gezgen' keşfettiler. Keşf edilen bu 'haydut gezegen', uzayda kendi başını yüzüyor gibi görünüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-08 12:06:41

Galakside, dünya büyüklüğünde bir haydut gezegen dolaşıyor!

Gökbilimcilerden, galakside (gökada) ilginç keşif...

Gökbilimciler, dünya ile yaklaşık aynı kütleye sahip bir gezgen keşfettiler. Keşf edilen bu haydut gezegen, uzayda kendi başını yüzüyor gibi görünüyor.

Keşfedilen bu gezegen şimdiye kadar gördüğümüz en küçük 'haydut gezegen; ancak galakside muhtemelen bunların çok daha fazlası var.

Genellikle, gezegenin ana yıldızından gelen ışığın gözlemlerini kullanarak güneş sistemimizin dışındaki gezegenleri buluruz.

Serseri veya serbest yüzen gezegenlerin yıldızları yoktur, bu da onları tespit etmeyi zorlaştırır.

Gökbilimciler sadece bu gezegenlerden bir kısmını buldular ve bunların çoğu da Jüpiter'den çok daha büyük kütleli.

Keşf edilenler gezegenler, çoğunlukla yerçekimi kullanılarak tespit edildi.

Daha önce bunun gibi sadece dört küçük haydut gezegen bulundu ve her biri kısa süreli mikro mercek oluşturma olayında bulundu. Araştırmacılar, bu keşiflerin "Samanyolu'ndaki bir haydut gezegen popülasyonu için güçlü kanıtlar" sağladığını yazıyorlar.

Son birkaç on yılda, dış gezegenler hakkındaki bilgi  yoğunluğu yaşanıyor. Artık binlerce tanesini biliyoruz ve hemen hemen her yıldızın gezegenlere ev sahipliği yapmasını bekliyoruz. Tüm bu bilgiler, gezegen ve güneş sistemi oluşumunun güncellenmiş teorilerine ve modellerine yol açtı. Ve bu modeller, sistemlerinden fırlatılan çok sayıda haydut gezegen olması gerektiğini gösteriyor.

Teorik çalışma, Samanyolu'nda milyarlarca, hatta trilyonlarca serbest yüzen gezegen olabileceğini gösteriyor. 

Columbus'daki Ohio Eyalet Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Samson Johnson bir basın bülteninde "Evrene bakış açımız genişledikçe, güneş sistemimizin alışılmadık olabileceğini fark ettik. Haydut gezegenleri inceleyerek, şeylerin kozmik düzenine nasıl uyduğumuz hakkında daha fazla şey öğrenmemize yardımcı olacak" dedi.

Haydut gezegenler, yaşamı barındırmak için neredeyse sıfır potansiyele sahip; bu nedenle dış gezegen arayışı gibi önemli bir çalışma alanı haline gelmeyebilirler. Ama yine de merak uyandırıyorlar ve her şey gibi, doğanın nasıl çalıştığına dair ipuçları taşıyorlar.

Kaynak: newscientist

Haber Ara