Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Gagavuzya'ya yatırım çağrısı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın davetlisi olarak Antalya'da bulunan Komrat Belediye Başkanı Sergey Anastasov, tarım sektöründe Antalya'nın geldiği noktanın kendileri için örnek alınacak nitelikte olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-22 13:43:19

Gagavuzya'ya yatırım çağrısı
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın davetlisi olarak Antalya'da bulunan Komrat Belediye Başkanı Sergey Anastasov, tarım sektöründe Antalya'nın geldiği noktanın kendileri için örnek alınacak nitelikte olduğunu söyledi.

Muratpaşa Belediyesi'nin davetlisi olarak Antalya'da bulunan Gagavuz heyeti, ziyaret ve temaslarını tamamlayarak kentten ayrıldı. Hafta boyunca Kaleiçi, Noel Baba Müzesi ve Myra Antik Kenti gibi Antalya'nın tarihi ve turistik yerlerini gezen heyet, Elmalı'da Antalya eski Belediye Başkanı Hasan Subaşı'nın çiftliği, Kumluca ve Finike'de iyi tarım uygulamalarıyla fark yaratan seraları, yaş meyve ve sebze paketleme ve dondurma tesislerini ziyaret etti.

Başkan Uysal'a teşekkür

Heyette başkent Komrat'ın Belediye Başkanı Sergey Anastasov başkanlığında Belediye Başkan Yardımcısı Sergei Külaflı, Gagavuzya Halk Topluluğu Başkanı Dmitrin Konstantinov, Komrat Belediye Meclis üyeleri İliya Koniak ve Dmitrin İevintii, Kara Stephan, Belediye Danışmanı Lidia Ostaş ve işadamları Mihail Anastasoj ve Nikolai Kuyçoglo ve Rissam Dmitri Novak yer aldı. Komrat Belediye Başkanı Anastasov, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'a gösterdiği yakın ilgi ve alaka nedeniyle teşekkürlerini belirterek Antalya'da kendileri için çok önemli sonuçları olan bir hafta geçirdiklerini söyledi.

Antalya'dan feyz almak

Antalya'nın hem turizm hem de tarım açısından dünyanın en güzel yerlerinden biri olduğunu belirten Anastasov, Gagavuz halkının tatil için her zaman tercih ettiği Antalya'yla ekonomik bağları güçlendirmek istediklerini söyledi. Antalya'da özellikle tarım sektöründe ulaştığı noktayı görmenin kendileri için çok önemli sonuçları olacağının altını çizen Anastasov, "Kumluca ve Finike'de deniz gibi seralar var. İncelediğimiz seralar, soğuk hava depoları ve paketleme tesislerinden feyz alarak kendi ülkemizi, Komrat'ı da güzelleştirmek istiyoruz. Antalya'da iyi ve güzel ne var buradan getirelim istiyoruz. Bunlar olursa ancak ekonomimiz kalkınabilir" diye konuştu.

Yatırım olanakları

Komrat ve Gagavuzya'nın artık yeni ve farklı bakış açılarına ihtiyacı olduğunu belirten Anastasov, "Gagavuzya'da ekonomi çok düşük. Kişi başına üretim 2 bin 500 dolar. Topraklarımız verimli. Özellikle Romanya, Ukrayna ve Moldova tarafından dünyanın en verimli siyah toprakları var. Zaman kaybetmek istemiyoruz. Geliyoruz bakıyoruz. Bunun sonuncunda Tük işadamlarının son dönemde Gagavuzya'ya ilgisi arttı. İki halk arasında anlaşma sorunu yok. Halkımızın yüzde 70'i Türk dilinde konuşuyor. Bu dil aynı zamanda Türkçeye en yakın dil. Tarım sektöründe çok geniş üretim alanlarımız mevcut. En büyük üretim meyvecilik alanında. Ancak bizde paketleme, soğuk hava depoları gibi endüstriyel tesisler yok. Her tarafta meyvecilik var ama ürünler ağaçta bozuluyor. Meyve suyu üretimi çok az. Hayvancılık yoğun olarak yapılıyor ancak modern keşke ve et işleme tesislerimiz yok." Komrat'a bu amaçla 2 bin dönüm sera alanıyla 500 dönümlük endüstriyel park alanı oluşturduklarını belirten Anastasov, Antalyalı işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Haber Ara