Dolar

32,3704

Euro

34,9837

Altın

2.326,16

Bist

9.071,41

G20 Liderler Zirvesi

G20 Liderler Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-15 14:13:17

G20 Liderler Zirvesi
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Paris'teki terör saldırılarının ılımlı Suriye muhalefeti tarafından yapılmadığını vurgulayarak, "DAEŞ üstlendi bu saldırıları. G20'de tüm liderlere tüm eylemlerinde DAEŞ'E odaklanmalarını söyleyeceğim" dedi.

Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Tusk, Paris'teki saldırı dolayısıyla Fransa'nın eyleme geçilmesini beklediğini ifade ederek, "Bizlerin de G20 liderleri olarak terörle mücadelemizde tam kararlılıkla ilerlediğimiz mesajını vermemiz gerekiyor. Bizler için terör finansmanının daha iyi ele alınacağı bir platform daha yoktur" dedi.

Terörü finanse eden ülkeler konusunda bilgi alışverişi yapılması ihtiyacına dikkati çeken Tusk, "Terörle mücadele, sadece finansal kaynakların kurutulmasıyla olmaz ancak bunun da yapılması çok önemli" dedi.

Tusk, "Bir şeyin altının çizilmesi gerekiyor. Bu saldırıları, ılımlı Suriye muhalefeti yapmadı. DAEŞ üstlendi bu saldırıları. G20'de tüm liderlere tüm eylemlerinde DAEŞ'e odaklanmalarını söyleyeceğim" ifadesini kullandı.

Zirvede diktatör rejim nedeniyle evlerinden kaçan insanların ele alınması gerektiğine işaret eden Tusk, "Küresel bir çözümle gelmemiz gerekiyor. G20 liderlerine birbiriyle uyumlu koordineli cevap mekanizması geliştirmelerini önereceğiz. Sadece Avrupa değil, uluslararası topluma da daha fazlasını yapmasını önereceğiz" diye konuştu.

- "Mülteci politikasını gözden geçirmek gereksiz"

Juncker de Paris'teki terör saldırılarının sadece Paris'e karşı değil, tüm evrensel değerlere karşı yapıldığını söyledi.

Olayın "Avrupa'nın sınırları çok açık olan bir kıta olmasından, cömert olmasından ya da mültecilerin varlığından" kaynaklandığına ilişkin açıklamalar duyduğunu dile getiren Juncker, "Ben kesinlikle buna inanmıyorum. Saldırının sebebi Avrupa modeli değil. Saldırıları yapanlar tam da bu mültecilerin kaçtığı kişiler. Genel anlamda AB politikasını, mülteci politikasını kesinlikle gözden geçirmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.

Juncker, sığınmacı sorununun küresel düzeyde çözüm gerektirdiği, G20 Liderler Zirvesi'nde ele alınacak başlıca konulardan biri olduğunu kaydetti.

Zirve boyunca ele alınacak diğer konuların vergi politikaları ve iklim değişikliği olduğunu belirten Juncker, "İklim değişikliği konusunda burada alınacak kararın, Paris'teki COP21 Zirvesi'ne yansıması gerekiyor. Paris İklim Değişikliği toplantısında alınacak karar hepimiz için bağlayıcı olmalıdır" diye konuştu.

Basın toplantısının yapıldığı salonda Paris'teki terör saldırısı nedeniyle bayrakların yarıya indirildiği görüldü.

(Sürecek)

Haber Ara