Dolar

32,4991

Euro

34,5953

Altın

2.499,92

Bist

9.548,09

G20'den çok protestolar konuşuldu! Hamburg duman altı...

G20 zirvesi öncesinde ve helan zirve devam ederken Hamburg sokakları da binlerce protestocuyu ağırlıyor. Polis protestoculara basınçlı su ile müdahale ediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-07 13:33:01

G20'den çok protestolar konuşuldu! Hamburg duman altı...

Yeryüzündeki en büyük ekonomiye sahip 19 ülke ile Avrupa Birliği'nin (AB) Almanya'daki G20 zirvesi bugün başlıyor. Zirve öncesinde Almanya'nın en büyük ikinci kenti Hamburg'da sokaklara çıkan göstericiler, bugün Sabah da polisle çatıştı. Yürüyüşe geçen protestocuları durdurmak için polis Outer Alster Gölü çevresinde tazyikli su kullandı, bazı göstericiler polis tarafından coplandı. Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, onlarca aracın yandığı ve Hamburg'un üstünü siyah Dumanların kapladığı görülüyor.

Bir başka noktadaki gösteride ise, birbirlerine kilitlenen göstericileri polis tek tek ayırdı ve gözaltına aldı. Dünkü gösterilerde de polis ve göstericiler kıyasıya çatışmıştı. 'Cehenneme hoşgeldiniz' ve 'G20'yi yok et' pankartları taşıyan göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkmış, protestocular taşlar, şişeler ve havaifişeklerle polise karşılık vermişti. Eideistedt bölgesindeki Porsche Center'da 10 araç ateşe verildi, zararın 1 milyon euroyu bulduğu bildiriliyor.

POLİS SOKAKLARI KAPATTI

Hamburg 2 Temmuz tarihinden protesto gösterileren sahne oluyor. 24 bin 800 Alman polisi, zirve boyunca kentin bazı sokaklarını eylemcilere kapatmış durumda. Hamburg'daki gösterilerin tümüne yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor. Bazı eylemciler, G20 karşıtı gösterilere katılmak için Hamburg'a gelip kamp kurdu. Alman medyası, göstericiler arasında yer alan 4 bin kişilik anarşist ve aşırı solcu grubun şiddete başvurabileceğini bildiriyor.

GALERİYE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

c_59

G20 NEDİR?

İlk zirvesini 1999 yılında Berlin'de yapan 20'ler Grubu (G20), dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderleri ile AB temsilcisini bir araya getiren uluslararası bir oluşum. Bu grupta yer alan ülkeler dünyanın gayrisafi hasılasının beşte dördünü, ticaretinin ise dörtte üçünü temsil ediyor. Ayrıca dünya nüfusunun üçte ikisi de bu ülkelerde yaşıyor. Gayrıresmi bir forum olan G20 uluslararası örgüt statüsünde bulunmuyor. Bu nedenle de aldığı kararların doğrudan yasal bağlayıcılığı ya da yaptırım gücü yok. Bununla birlikte, hem ulusal hem de uluslararası alanda bazı değişimlerin yaşanmasına neden olabilecek düzeyde etkili kararlar da alabiliyor. Grubun sabit bir sekretaryası ya da idari konseyi bulunmuyor. Dönem başkanlığı mekanizması bulunuyor ve dönem başkanı her yıl değişiyor. Bir önceki G20 zirvesinin Çin'de yapılmasının ardından dönem başkanlığı da Almanya'ya devredildi.

G20 ÜYELERİ ve KATILIMCILARI KİMLER?

G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor. Bu ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WB), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor.

Haber Ara