Dolar

32,5833

Euro

34,7900

Altın

2.412,53

Bist

9.645,02

Fransızlar ilk kez Mali'deki askeri operasyona karşı çıkıyor

Ifop tarafından yayınlanan ankete göre, Fransızların yüzde 50'si, Mali'deki 'militan grupları geri püskürmek' için yapılan müdahaleyi onaylamıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Serval operasyonunu sorguladıklarını; yüzde 32'si istemediklerini ve yüzde 19'u da hiç istemediklerini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-12 16:00:25

Fransızlar ilk kez Mali'deki askeri operasyona karşı çıkıyor

Fransızlar, ülkelerinin sekiz yıl önce Batı Afrika ülkesi Mali'de başlattığı askeri operasyona ilk kez karşı olduklarını bildirdi.

Ifop tarafından yayınlanan ankete göre, Fransızların yüzde 50'si, Mali'deki "militan grupları geri püskürmek" için yapılan müdahaleyi onaylamıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Serval operasyonunu sorguladıklarını; yüzde 32'si istemediklerini ve yüzde 19'u da hiç istemediklerini söyledi.

Katılımcıların yüzde 49'u ise operasyona destek verdiklerini kaydetti. Bu oran 2013 yılında Timbuktu'nun "özgürleşmesi" sonrasında yüzde 73'tü. 2019'da Mali'de iki helikopterin düşmesi sonucu 13 askerin hayatını kaybetmesinin ardından operasyona destek yüzde 58'e kadar geriledi.

Anket, Mali'deki saldırıda beş Fransız askerin öldürülmesi ve Fransa'nın Sahel bölgesindeki askeri varlığını azaltmayı düşündüğü dönemde ocak ayının başında yapıldı.

Fransa, Serval'in devamı olarak 2014'te başlayan Barkhane operasyonu kapsamında Sahel bölgesindeki Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad'da 5 bin 100 asker görevlendirmişti.

Sivillerin ölümü için soruşturma çağrısı

Bu arada Mali'deki sivil toplum kuruluşları (STK), 3 Ocak'ta Fransız Barkhane Operasyonuna bağlı güçlerin düzenlediği ve sivillerin yaşamını yitirdiği belirtilen hava saldırısına ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve Mali İnsan Hakları Derneği (AMDH) tarafından yapılan ortak açıklamada, hava saldırısının hedefi olan Bounti köyünde "gerçekte neler yaşandığının gün yüzüne çıkması için" tarafsız, adil ve derinlemesine bir soruşturmanın açılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, bölge sakinlerinin sivillerin hedef alındığını söylediğini ancak Fransa'nın ise sadece teröristlerin vurulduğunu açıkladığı hatırlatıldı.

Bu karışıklığın ortadan kaldırılması için Fransa ve Mali'ye, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) İnsan Hakları Ofisi bünyesinde bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulması önerisinde bulunuldu.

Mali'nin Mopti bölgesinde yer alan ve ağırlıklı Fulanilerin yaşadığı Bounti köyü, 3 Ocak'ta hava saldırısına uğramış ve yerel halk saldırıda sivillerin öldüğünü söyledi.

Fransa'dan daha sonra yapılan açıklamada ise köye Barkhane Operasyonuna bağlı güçlerin hava saldırısı düzenlediği ve sadece teröristlerin vurulduğu belirtti.

Mali ordusu da Fransa'nın ifadelerini destekleyerek sivil kayıp olmadığını doğrulamıştı.

Mali Fulani Kültür Dostları Derneği (Tabital Pulaaku) ise saldırıda 19 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtmiş aralarında terörist bulunmadığını vurgulamıştı.

Kaynak: Euronews Türkçe

Haber Ara