Dolar

32,5142

Euro

34,5596

Altın

2.493,08

Bist

9.548,09

Fransız web sitesi: Sisi'nin, Hafter'e desteği azalıyor

Bir fransız web sitesi, Türkiye ile doğrudan bir askeri çatışmadan çekinen Mısır’ın, Libya’daki müttefiki emekli Tümgeneral Halife Hafter'e olan desteğini azaltmaya başladığını öne sürdü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-03 10:23:50

Fransız web sitesi: Sisi'nin, Hafter'e desteği azalıyor

Bir fransız web sitesi, Türkiye ile doğrudan bir askeri çatışmadan çekinen Mısır'ın, Libya'daki müttefiki emekli Tümgeneral Halife Hafter'e olan desteğini azaltmaya başladığını öne sürdü.

Fransız istihbarat sitesi Africa Intellegence, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin, Hafter'e verdiği desteğin uzun süredir kararsız olduğunu açıklayarak, Sisi'nin Hafter'i hâlâ kamuoyuna desteklemesine rağmen aynı zamanda diplomatik ve politik bir çıkış stratejisi arayışında olduğunu belirtti.

Haber sitesi, Hafter'in, 19 Ağustos'ta Mısır Askeri İstihbarat Başkanı Khaled Megawer'i ve Mısır Hava Kuvvetleri Komutanı Usame Faraj eşliğinde Rajma'daki kalesinde ağırladığını belirtti.

Hafter ve Mısırlı misafirlerinin, Libya Ordusu Genelkurmay Başkanı Abd al-Razzaq al-Naduri, Hava Kuvvetleri Komutanı Saqr al-Jarushi ile Trablus Ulusal Mutabakat Hükümeti ve müttefiklerinin Sirte'ye saldırması durumunda benimsenmesi gereken strateji konusunda bir anlaşmaya varabildiklerini sözlerine ekledi. Ancak aynı sıralarda Sisi, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Libya'da yönetimi elinde bulunduran Serrac ve Hafter yönetiminin hızlı bir şekilde ateşkesi kabul etmesini talep ediyordu.

Fransız haber sitesi, Sisi'nin, geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana, Mısır ekonomisinin "Covid-19" salgınından ciddi şekilde etkilendiğini göz önünde bulundurarak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin tüm Trablus bölgesi üzerinde kontrolü yeniden ele geçirmesini sağlayan Türkiye ile doğrudan çatışmadan kaçınmaya kararlı olduğunu söylemeye devam ediyor.

Ayrıca, riskler göz önüne alındığında, Mısır'ın ateşkes çağrılarının ardından Libya'da önemli bir unsur olan Halife Hafter yanlısı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'le ortak bir zemin bulmaya cazip gelebileceğini söyledi.

Site, Sisi'nin Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'i bu yaklaşımın avantajları konusunda ikna etmesi gerekeceği sonucuna vardı; çünkü Zayed, hâlâ Hafter'i ve askeri seçeneği tercih etmeye devam ediyor.

Kaynak: Elsharqtv, Africa Intellegence

Haber Ara