Dolar

32,4898

Euro

34,7405

Altın

2.490,11

Bist

9.504,70

Fransız matematik dehası Villani'den, Macron'a darbe!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, En Marche (Yürüyüş) Partisi milletvekili ve dünyaca ünlü matematikçi Cedric Villani, mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Paris Belediye Başkanlığı için aday olacağını açıkladı. Açıklama, seçimlerde Paris'i ele geçirme hesabı yapan Macron'un planlarını suya düşürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-05 13:20:15

Fransız matematik dehası Villani'den, Macron'a darbe!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, En Marche (Yürüyüş) Partisi milletvekili ve dünyaca ünlü matematikçi Cedric Villani, mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Paris Belediye Başkanlığı için aday olacağını açıkladı.

Açıklama, seçimlerde Paris'i ele geçirme hesabı yapan Macron'un planlarını suya düşürdü. Zira Macron, partinin önemli isimlerinden Benjamin Griveaux'u destekleyeceğini bildirmişti.

Beklenmedik gelişme Macron'un planlarına gölge düşürmekle kalmadı Fransız siyaset analistlerine göre, aynı zamanda başkana karşı isyankar bir başkaldırı anlamı da taşıyor.

Mart ayındaki belediye seçimlerine altı ay kala, Macron, gücünü daha da pekiştirmek ve sosyalistlerin ya da muhafazakarların kalesi konumundaki kenti 'ele geçirmek' için hesaplar yapıyordu.

Fransız analistler ise 2017'de Macron'un partisinden siyasete atılan 45 yaşındaki eksantrik matematik dehası Cedric Villani'nin daha önceden hesap yaparak bir anlamda Macron'a meydan okuduğunu belirtiyor.

Kamuoyu yoklamaları Villani ile Benjamin Griveaux'u başa baş gösteriyor

Paris için en uygun belediye başkanı kendisinin olacağını savunan ünlü matematikçi, destekçilerine hitap ettiği sırada, "Birçok karmaşık problemin çözülmesi gerekiyor. Bu da birlikte çalışarak, güçlü yönlerimizle oynayarak olur." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Villani, "Politikaya girmeden önce de hayatım boyunca hep karmaşık problemlerle uğraştım. Eğer seçilirsem Paris'in ilk gerçek çevre dostu belediye başkanı olacağım" şeklinde konuştu.


Seçim anketleri halihazırda Villani ve Griveaux'nun yüzde 25'er aldığını gösteriyor. Ancak adaylardan birisi daha önceden çekilirse Macron'un partisi, Paris'in mevcut Sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun önüne geçebilir.

Aksi takdirde trafik sorunu, sıkışık caddeler ve Paris'in kirli havası nedeniyle popülaritesi oldukça düşük olsa bile Hidalgo'nun yeniden seçilmesi kesin gibi.

Anne Hidalgo'nun yardımcısı Emmanuel Gregoire ise "Her şey çok karışık, ama bunun bizi üzdüğünü söyleyemem." sözleriyle rakiplerinin bölünmüşlüğünden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kimileri Macron'a karşı girişilen bu meydan okumayı 'isyan' olarak nitelendirirken kimileri de daha önce kendi akıl hocası, eski Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yanından ayrılan ve parti kuran Macron'un yaptıklarının cezasını çektiği şeklinde yorumluyor.

 

 

Haber Ara