Dolar

32,5226

Euro

34,9004

Altın

2.430,41

Bist

9.645,02

Fransız basını: Barış Pınarı Kürt koridorunu yardı!

Fransız Le Monde Diplomatique’te, “Suriye’de son perde” başlıklı Akram Belkaïd imzalı analizde, Barış Pınarı Harekatı’nın Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin PKK/YPG eliyle oluşturmaya çalıştığı Kürt koridorunu yardığı belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-10 16:20:11

Fransız basını: Barış Pınarı Kürt koridorunu yardı!

Fransız Le Monde Diplomatique'de yayınlanan analizde Barış Pınarı Harekatı'nın Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG'nin özerklik hayalini bitirdiği bu yönüyle Suriye yönetimini güçlendirdiği belirtiliyor.

Le Monde Diplomatique'te “Suriye'de son perde” başlıklı Akram Belkaïd imzalı analizde Barış Pınarı Harekatı'nın Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin PKK/YPG eliyle oluşturmaya çalıştığı Kürt koridorunu yardığı belirtildi.

“Erdoğan ve Putin, Esed yönetiminin kesin olarak sağlamlaşmasının yolunu açıyor” denilen analizde özetle şu ifadelere yer verildi:
“Esed, Suriye'nin egemenliğinin ihlal edilmesini kınasa da şimdiye kadar PYD tarafından kontrol edilen bölgeleri yeniden ele geçirmesi için ortaya çıkan fırsatı değerlendiriyor.

“Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda sunduğu tampon bölge fikri yeni değil. Ekim 1998'de zaten Türkiye ve Suriye Adana Mutabakatı'nı imzalamışlardı. Erdoğan ve Putin Soçi'deki anlaşma ile bu mutabakatı aslında sadece yeniden hayata soktu.”

"ÖZERKLİK PROJESİ BİTİYOR"

“Barış Pınarı Harekâtı Kürt özerklik projesini her hâlükârda bitiriyor. Esed, Kürtlere özerklik fikrini kati bir şekilde reddediyor (...). Ve tamda şimdi Türkiye'nin harekâtı Esed yönetiminin bölge üzerinde yeniden hakimiyet kurmasını sağlıyor.”

“Şam aslında mültecilerin Suriye'nin kuzeyine yerleştirilmesine karşı çıkıyor, fakat bölgeye yerleştirilecek Arap nüfusu Kürtlerin hakimiyetini kıracak ve Erdoğan gibi Esed'in de engellemeye çalıştığı özerklik çabalarını boşa çıkaracaktır.”

"ANKARA-ŞAM DİYALOĞU KOLAYLAŞIYOR"

“Ankara ve Moskova arasındaki uzlaşı, İdlib'te bir Rusya-Suriye harekâtının önünü açıyor. (...). Türkiye'ye, sınır bölgenin bir kısmını kontrol etmesine müsaade edilir ise, Türkler de bunun karşılığında İdlib'in yeniden Şam'ın kontrolü altına girmesini sağlayabilir.”

“Çelişkili bir şekilde Türk operasyonu özellikle Rus hükümetinin işine geliyor çünkü Rusya Astana süreci çerçevesinde Ankara ile Şam arasındaki diyaloğu kolaylaştırıyor. Bununla birlikte Türkiye Suriye rejiminin devamlılığını kabul etmiş olur. Batı ülkeleri ise Esed'in savaş suçlusu olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasında ısrarcı. Erdoğan şimdiye kadar Esed ile konuşmayı reddetti. Ama Türkiye'de Esed'le buluşması üzere baskı yapanların sesleri gittikçe çoğalıyor.”

Haber Ara