Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

Fransız Bakanı: İslamcı ideolojiye karşı savaş halindeyiz

Fransa'nın Nice kentinde üç kişinin ölümüne yol açan bıçaklı saldırının ardından Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, bugün yaptığı açıklamada, ülkede başka saldırıların meydana gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi ve 'İslamcı ideolojiye karşı savaş halindeyiz' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-30 15:13:06

Fransız Bakanı: İslamcı ideolojiye karşı savaş halindeyiz

Fransa'nın Nice kentinde üç kişinin ölümüne yol açan bıçaklı saldırının ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bugün yaptığı açıklamada, ülkede başka saldırıların meydana gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi ve "İslamcı ideolojiye karşı savaş halindeyiz" dedi.

Notre-Dame Kilisesi'nde dün ikisi kadın üç kişi bıçaklanarak öldürülmüştü. Polis yaralananların da olduğu saldırı sonrası 21 yaşındaki Brahim Aioussaoi adlı zanlıyı vurmuştu. Hastaneye kaldırılan zanlının durumunun ağır olduğu duyuruldu.

Aioussaoi'nin saldırı sırasında tekbir getirdiği ve öldürdüğü kişilerden birinin başını kesmeye çalıştığı iddia edilmişti.
BBC Türkçe'nin haberine göre; Bakan Darmanin, Fransız radyosu RTL'ye yaptığı açıklamada, "Hem iç hem de dış düşman olan bir düşmana, bir ideolojiye karşı savaş halindeyiz, çünkü bir dine karşı savaşmıyoruz. Bir ideolojiye, İslamcı ideolojiye karşı savaş halindeyiz. Kültürel kodunu, yaşam tarzını, duyguları canlandırmayı terör yoluyla empoze etmek isteyen bir ideoloji" dedi.
Darmanin, "Bu korkunç saldırılar gibi başka olayların olduğunu ve olacağını anlamamız gerekiyor" ifadelerini de kullandı.

Öğretmen Samuel Paty'nin 16 Ekim'de öldürülmesi sonrası Fransa'da radikal İslamla bağlantılı olduğu düşünülen kişilerin evlerine baskın düzenlenmiş ve 50'den fazla dernek ile kuruluş incelemeye alınmış, bazıları kapatılmıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Fransa'da İslamcılar huzur içinde uyuyamayacaklar. Korku taraf değiştirecek" ifadesini kullanmıştı.
Samuel Paty cinayetini 18 yaşında Moskova doğumlu Çeçen bir mültecinin gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı.

Saldırgan Avrupa'ya Tunus'tan göçmen teknesiyle geldi

Nice'te saldırıyı düzenleyen Aioussaoi'nin de geçen ay bir göçmen teknesiyle İtalya'nın Lampedusa adasına gittiği, İtalyan Kızılhaçı'nın kendisine verdiği bir belgeyle daha sonra Fransa'ya giriş yaptığı tespit edildi.
Fransız savcılar, Aioussaoi'nin, İtalya'dan trenle Nice'e gittiğini söylüyor.
Savcıların yaptığı açıklamaya göre Aioussaoi üç bıçak, iki telefon ve bir Kuran taşıyordu.
Saldırıyla ilgili soruşturmayı Fransa, İtalya ve Tunus'tan dedektifler ortaklaşa yürütüyor.
Tunuslu bir yetkili, Brahim Aioussaoi'nin, militan olduğundan şüphelenilen bir kişi olmadığını söyledi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara