Dolar

32,5215

Euro

34,7523

Altın

2.493,00

Bist

9.524,59

Fransa ve İngiltere’den, 'Kürt Birliği'ni sağlama girişimi!

Fransa ve İngiltere heyetleri kısa bir süre önce Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokrat Birlik Partisi (PYD) arasındaki uzlaşmanın önündeki engelleri kaldırmak amacıyla Rojava’ya geldi. Her iki ülke heyetinin, Suriye’deki Kürtler arasındaki birliği sağlama konusunda ilerleme kaydettikleri açıklandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-07 14:05:10

Fransa ve İngiltere’den,  'Kürt Birliği'ni sağlama girişimi!

Fransa ve İngiltere heyetleri kısa bir süre önce Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokrat Birlik Partisi (PYD) arasındaki uzlaşmanın önündeki engelleri kaldırmak amacıyla Rojava'ya geldi. Her iki ülke heyetinin, Suriye'deki Kürtler arasındaki birliği sağlama konusunda ilerleme kaydettikleri açıklandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir  heyet  kısa süre önce Rojava'da ziyarette bulundu. Heyet, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokrat Birlik Partisi (PYD) arasındaki uzlaşmanın önündeki engelleri kaldırmak amacıyla 21 Ağustos'ta Rojava'ya geldi. Söz konusu iddialara göre ise, İngiliz heyeti ABD ile koordinasyon içinde idi.

Toplantılarda yer alan ve görüşmelere ilişkin Al-Monitor'e konuşan bir Kürt yetkili, İngiliz heyetinde Birleşik Krallık Suriye Ofisi Başkanı Emily Maltman ve Birleşik Krallık Kalkınma Örgütleri Departmanından Sorumlu Carla Thomas'ın olduğunu belirtti.

“TOPLANTIDA PYD, ENKS VE ÖZERK
YÖNETİM YETKİLİLERİ YER ALDI”

İngiliz heyeti, her biri yaklaşık iki saat süren üç toplantı yaptı. Toplantılarda ENKS yetkilileri, PYD ve özerk yönetim yetkilileriyle bir araya gelindi.

Söz konusu kaynak toplantıya dair şu açıklamada bulundu:  “Daha öncede Fransa bu girişimde bulundu onlarda başarısız sayılmaz. İngiliz heyeti de Fransız insiyatifini destekliyor ve durumu değiştirmeyi planlamıyor. Sadece tarafları dinlemeye geldiler.”

Fransa, Kürtlerin yakınlaşmasında büyük bir rol oynamak istiyor ve daha önce Rojava'daki Kürt problemlerini düzene sokmayı ve Suriye'deki Kürtlerin uzlaşmasının önünü açmayı istedi. Diğer yandan Kürtler arası anlaşmazlık bölgesel kontrol ile Suriye'nin gelecekteki yönetim vizyonunu da etkilemiş durumda. Kaynak, heyetin tüm tarafları dinlediğini ve ziyaretin arkasında gizli nedenlerin olabileceğini de söyledi. 

“ABD BASKISINA BİR CEVAP MI?”

Kürt kaynak, İngiltere ve Fransa, Suriye'deki birlik sayısını yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarmayı kabul ettikten sonra, bu ziyaretin ‘İngiltere'nin Fırat doğusunda yer alma konusundaki ABD baskısına yanıt verdiği anlamını da taşıyabilir” dedi.  

Fransa ve İngiltere, Suriye'de terör örgütü IŞİD'e karşı savaşta kara birliklerine sahip uluslararası koalisyondaki iki ülke. ABD'nin geri çekilmesi durumunda bu iki ülke, ABD kuvvetlerinin yerine geçebilecek yetkiye sahip.

İngiltere ve Fransa, Suriye'de tutulan IŞİD'li teröristlerin, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ya da diğer partiler tarafından serbest bırakılmasının önlenmesinde aktif rol oynayabilirler. Bu aynı zamanda bölgede daha fazla etkin olmalarına zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla bu iki ülke özerk yönetim ile ENKS arasındaki bir sonraki aşamada olumlu ve kilit bir rol de oynayabilir.

“OTURUMLAR DOSTANE ŞEKİLDE GEÇTİ”

İngiliz heyeti ile bir araya gelen bütün partiler toplantıların dostane biçimde geçtiğini belirtti. Kaynak, görüşmelerin güvenli bölgeye ve farklı partilerin bölge ile Suriye'nin geleceği konusundaki beklentilerine yönelik olduğunu aktardı.

Fransa ve İngiltere, Kürt partilerini uzlaştırmak için kolayca baskı yapabilirken, Kürtler arasında diyalog konusunda çok yumuşak davranıyorlar.

“ENKS, RUSYA İLE GÖRÜŞEBİLİR”

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Danışma Üyesi Halid Ali yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplum bu konuyla ilgilenmiyor. Uluslararası toplum Kürt partilerini anlaşmaya zorlayabilir. Fakat görünüşe göre uluslararası toplum sorunlara çözüm bulma arzusu göstermiyor” dedi.

Toplantıda yer alan Kürt kaynak, ENKS'nin bir sonraki toplantıda Hmeymin Hava Üssü'nde Ruslarla görüşmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti. Diğer yandan Suriye'de önemli bir rol oynayan Rusya, Kürtler ile Suriye rejimi arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu çoğu kez dile getirdi.

 

Haber Ara