Dolar

32,4989

Euro

34,9316

Altın

2.431,50

Bist

9.716,77

Fransa ve Hollanda'dan 'AB'den ayrılalım' sesleri

İngiltere’de AB referandumundan ayrılma kararı çıkmasının ardından Fransa ve Hollanda’daki aşırı sağcı partilerin liderleri referandum sırasının kendilerine geldiğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-24 11:15:15

Fransa ve Hollanda'dan 'AB'den ayrılalım' sesleri

Reuters'ın haberine göre; Hollanda'nın göçmen karşıtı lideri Geert Wilders, "Ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göçmen politikamızın bizim sorumluluğumuzda olmasını istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

BİR ÇAĞRI DA FRANSA'DAN

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisi de ülkenin Avrupa Birliği üyeliği konusunda bir referandum çağrısı yaptı.

FN Başkan Yardımcısı Florian Philippot, Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, "İnsanların özgürlüğü her zaman sonunda kazanıyor! İngiltere'ye bravo. Şimdi bizim sıramız" dedi.

FN uzun bir süredir Fransa'nın AB'den ayrılması çağrısı yaparken, son seçimlerde de iyi bir performans gösterdi.

AVUSTURYA DIŞİŞLERİ BAKANI: DOMİNO ETKİSİ OLABİLİR

İngiltere'nin Brexit yönünde oy kullanmasına yönelik Avrupalı siyasilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, İngiltere'nin kararının domino etkisi yaratabileceğini söyledi. AB'de büyük değişimler olabileceğini öngören Kurz, AB'nin en büyük ülkelerinden birinin birlikten çıkmasını “Diğer ülkeler üzerinde bir domino etkisi olabilir” diye değerlendirdi.

ALMAN SİYASİLER: JUNCKER VE SCHULZ İSTİFA ETMELİ

Alman siyasilerden gelen ilk açıklamalar da AB'nin yeniden yapılanması gerektiği yönünde. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel,”Avrupa için kötü bir gün” ifadesini kullanırken, Almanya için Alternatif Partisi AfD lideri Beatrix von Storch İngiltere'nin kararını mutlulukla karşıladığını söyledi. “Mutluluktan ağladım” diyen Storch, 23 Haziran'ın tarihi bir gün olduğunu belirtti. Storch,”Komisyon Başkanı Juncker ve AP Başkanı Schulz sorumluluk almalı ve istifa etmeli, çünkü projeleri başarısız oldu” dedi.

Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise Avrupa'nın değişmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde Avrupa'nın dağılacağını savunan Wagenknecht, Brüksel'in halkın desteğini kaybettiğini öne sürdü.

İSVEÇ IRKÇI PARTİ LİDERİ: UMARIM DOMİNO ETKİSİ YARATIR

İsveç AB Bakanı Ann Linde Cuma günü yapılacak AB Bakanları toplantısı öncesinde endişeleri abartmamak gerektiğini, daha çok Avrupa'da milliyetçi kesimlerin güçlenmesinden endişeli olduğunu belirtitken, İsveç'te yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları partisi lideri Jimmie Åkesson İsveç'in de Ingiltere'nin yolunu izlemesi gerektiğini belirtip ‘‘Umarım Brexit Avrupa'da domino etkisi yaratır'' diye konuştu.

Bu akşam ‘Yaz Ortası Şenlikleri' ni kutlamaya hazırlanan İsveç'in bir aydır görevde bulunan AB Bakanı Ann Linde İngiltere'de halk oylamasında AB den çıkma yanlılarının kazanması ile büyük sorunları başkaları ile işbirliğine gitmeden kendi başlarına çözmek iddiasında olanların yelkenlerini rüzgarla dolduracak olmasından endişelerini dile getirerek ‘‘Sabah kalktığımda önce şöyle düşündüm : Çiçeklerin solduğu bir Yaz Ortası Şenliği kutlayacağız.Sonra çıkıp harükulade Lüksemburg'un bir resmini çektim. Biz Avrupa'ya, Avrupa Birliğine aitiz diye düşündüm.'' diye konuştu.

Yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları parti lideri Jimmie Åkesson ise bugünün çok mutlu bir ‘Yaz Ortası' günü olduğunu belirtip ‘‘Biz İsveç'in de İngiltere'nin izlediği yolu izlemesini istiyoruz. Eminim ki İsveç'te ve diğer AB ülkelerinde bunun için büyük destek var. Umarım Brexit bir domino etkisi yaratır ve Brüksel'deki elitin burnunu sürter'' diye konuştu.

Haber Ara