Dolar

32,4932

Euro

34,9484

Altın

2.439,44

Bist

9.716,77

Fransa tarihinin en kanlı saldırısının üçüncü yıl dönümü

Fransa'da yaşanan en kanlı terör saldırısının üçüncü yıl dönümü...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-13 15:28:04

Fransa tarihinin en kanlı saldırısının üçüncü yıl dönümü

Fransa tarihinin en kanlı terör saldırılarından biri olan ve başkent Paris'i kana bulayan saldırıların üzerinden bugün tam üç yıl geçti.

13 Kasım 2015'te Bataclan Tiyatrosu binası ve çevresinin yanı sıra Fransa Stadı yanında koordineli bir şekilde yapılan saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetmiş, bütün bir ülke ise şok etkisi yaşamıştı.

Üstünden 3 yıl geçmesine rağmen Fransız halkının hafızalarından silinmeyen saldırı, bu ana şahitlik eden yüzlerce kişi içinse tazeliğini koruyor.

Bu kişilerden biri de, saldırıların yaşandığı gece Bataclan'da konser dinleyen Catherine. Yaşadıklarını atlatamadığını söyleyen Catherine, kendi rehabilitasyon sürecini kaleme alan bir çizgi roman yayımladı.

Bu saldırıdan sağ kurtulan Catherine ve diğerleri için Fransa'daki günlük hayat son 3 yılda çok değişse de, yaşama olan bağlılık her zamankinden daha fazla.

Saldırıları gerçekleştiren teröristlerden çoğu eylemin yaşandığı gece ölmüş, dördü kaçmayı başarmıştı.

Kaçanlar arasından üçü daha sonra Fransız Özel Harekat Polisi tarafından tespit edilerek takip altına alınmıştı. Polis, kişilerin saklandığı binaya 18 Kasım tarihinde operasyon düzenlemiş, teslim olmayan saldırganlar olay yerinde öldürülmüştü.

Kaçmayı başaran son kişi Abdeslam Salah ise dört ay sonra Belçika'da yakalanmış, bu yılın nisan ayında ise suçlu bulunarak 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Saldırı gecesi evine teröristlere kiralamakla suçlanan Jawad Bendaoud isimli kişi de tartışmalı dava sürecinin sonunda beraat etmişti.

Saldırıdan iki buçuk yıl sonra, Bataclan Tiyatrosu'nda ölenlerin ailelerinden ve sağ kalanlardan oluşan 17 kişilik bir grup geceyle ilgili soruşturma başlatılması için davacı oldu.

Saldırı sırasında tiyatro binasının yakınında bulunan bir grup asker, üstlerinden izin alamadıkları için herhangi bir müdahalede bulunmamakla suçlanıyor. Dahası, polislerin kendilerinden ağır silahlarını kullanmak için izin istediklerinde de yine aynı gerekçeyle silahlarını vermedikleri belirtiliyor.

Askerlerin harekete geçmemesindeki nedenlerin araştırılmasını isteyen mağdurların davası halen devam etmekte.

Haber Ara