Dolar

32,5007

Euro

34,8166

Altın

2.487,45

Bist

9.542,94

Fransa, Suudi Arabistan ile ticari ve kültürel ilişkilerini geliştiriyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yıl sonunda Suudi Arabistana gidecek- Fransa'ya 3 günlük ziyaret düzenleyen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman, Başbakan Philippe ile görüştü

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-09 18:44:33

Fransa, Suudi Arabistan ile ticari ve kültürel ilişkilerini geliştiriyor
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Suudi Arabistan ile varılan ticari ve kültürel anlaşmaların imza töreni için yıl sonunda bu ülkeye gideceği açıklandı.

Resmi ziyaret için Paris'e gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın Cumhurbaşkanı Macron ile dün akşam yemeğinde bir araya gelmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan (Elysee) yazılı açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanı Macron'un, Suudi Arabistan ile ticari ve kültürel alanlarda varılan anlaşmaların imzaya dökülmesi için yıl sonunda bu ülkeye gideceği kaydedilen açıklamada, Macron ve Bin Selman'ın iki ülke arasında stratejik bir belge üzerinde çalışma yürütecekleri, hazırlık aşamasındaki ve yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan bu belgenin çok sayıda ticari ve kültürel anlaşma içerdiği belirtildi.

Fransız basını ise Fransa ve Suudi Arabistan arasında şu aşamada turizm alanında bir yatırım anlaşmasına varıldığı, Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında bulunan el-Ula bölgesinde turistik ve arkeolojik bir tesisin hayata geçirilmesinin Fransız şirketleri tarafından gerçekleştirileceği iddia edildi. Fransa'nın bu iş için 10 yıl süreli bir proje başlatacağı ve bölgede turizmin geliştirilmesi, arkeolojik tasarımı, müze haline getirilmesi, sektör aktörleri ve çalışanlarının eğitimi gibi konularda devreye gireceği kaydedildi.

20 bin kilometrekare alanı kapsayan ve Fransız arkeologların 2008'den itibaren çalışmalar yürüttükleri bölge, aynı zamanda Osmanlı Devleti tarafından inşa edilen Hicaz Demiryolu'nun önemli bir kısmının geçtiği yer olarak biliniyor.

Öte yandan Bin Selman bugün de Başbakan Edouard Philippe ile bir araya geldi. Görüşmenin ekonomik dönüşüm ve geleceğe hazırlık yapma temasıyla gerçekleştiğini belirten Philippe, iki ülke arasında siyasi ve stratejik yakınlaşmaya işaret etti.

- Cidde'ye opera

Bu arada Kültür Bakanı Françoise Nyssen de Fransa'nın Suudi Arabistan'ın Cidde kentine bir opera binası yapılması ve bir Ulusal Orkestra kurulması için devreye gireceğini belirtti.

Ayrıca Kültür Bakanlığından yapılan bir açıklamada, Suudi Arabistan'ın ilk defa Cannes Film Festivali'ne katılacağı ve Fransız Yüksek Sinema ve Müzik Okulu ve Ulusal Görsel İşitsel Enstitüsü ile bu yönde sözleşme imzalandığı duyuruldu.

32 yaşındaki Veliaht Prensin yarın Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesi ve ardından basın toplantısı düzenlenmesi öngörülüyor.


Haber Ara