Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

Fransa Sarayı'nda iftar daveti

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter:- 'İslam dini Fransa'da önemli bir yere sahiptir ve Fransa ile İslam arasında tarihi bir yakınlık ve karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki vardır'- 'Ramazan ayının hepimize mesajı, her insanda doğuştan var olan cömertliği ve paylaşma duygusunu daha fazla dışa vurmak, barış ve birlikteliği seçmektir'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-14 23:43:59

Fransa Sarayı'nda iftar daveti
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, İslam'ın Fransa'da önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Fransa ile İslam arasında tarihi bir yakınlık ve karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki vardır." dedi.

Fransa Sarayı'nda bu yıl altıncısı düzenlenen iftar, Buchwalter ve eşi Sülün Aykurt Buchwalter'in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Buchwalter, iftar yemeğinin geleneksel hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti Türkçe ve Fransızca yaptığı konuşmasında dile getirerek, laik bir ülke olan Fransa'nın neden bir iftar düzenlediği ile ilgili olarak kendisine sorular yöneltildiğini kaydetti.

Laikliğin dinlere karşı olmadığını, aksine, dinlerin uyumlu bir şekilde bir arada yaşamaları için gerekli çerçeveyi sunduğunu aktaran Buchwalter, diye konuştu:

"Laiklik, Fransa'yı oluşturan değerlerle uyumludur. Öncelikle özgürlük, bir dine mensup olmak ve bu dini uygulamak veya hiçbir dine mensup olmamaktır. Eşitlik, devletin dinler arasında ayırım yapmaması ve vatandaşlarını dinlerine göre ayırmamasıdır. İslam dini Fransa'da önemli bir yere sahiptir ve Fransa ile İslam arasında tarihi bir yakınlık ve karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki vardır."

Laikliğin aynı zamanda kardeşlik olduğunu, Yeni Zelanda, Sri Lanka ve Burkina Faso'da, inançlarından dolayı hedef alınan insanları hatırlatan Buchwalter, gerilimin tırmandığı bu tür zamanlarda, karşılıklı diyaloğun önemli olduğunu vurguladı.

Bertrand Buchwalter, bu tür saldırılar karşısında merhamet içinde bir araya gelinmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Vahşeti kınamalıyız, bizleri birbirimize düşürmeye çalışanların tuzağına düşmemeliyiz. Zira, laiklik dine karşı değildir. Laiklik, inanlarla diyaloğun olmadığı anlamına gelmez. Aksine, toplumda farklılıkların ve çeşitliliğin birlikte yaşamasını sağlayan bir araçtır. Laiklik, Fransa Cumhuriyetinin üç temel değerine de denk gelmektedir. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik. Özgürlük, inanma veya inanmama özgürlüğüdür. Eşitlik, tüm inanç ve dinlerin eşit muamelesidir. Kardeşlik aynı zamanda aamazan ayının da en temel unsurlarındandır. Bu kardeşlik ve diyalog ruhunu, tüm dünyada zaman zaman gerginliklerin tırmandığı dönemlerde daha da güçlü bir şekilde yaşatmamız son derece önemli. Ramazan ayının hepimize mesajı, her insanda doğuştan var olan cömertliği ve paylaşma duygusunu daha fazla dışa vurmak, barış ve birlikteliği seçmektir. "

İftara siyasetçiler, dini liderler, yabancı temsilciler, gazeteciler, akademisyenler, öğrenciler, iş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara