Dolar

32,5173

Euro

34,8480

Altın

2.474,70

Bist

9.530,47

Fransa’nın kuş popülasyonu tarım ilaçları nedeniyle çöküşte

Fransa’da tarım ilaçlarının aşırı kullanımı sebebiyle kuşların beslendiği böcek türlerinde yok olmalar yaşandı. Bu sebeple onlarca kuş türünün popülasyonu çöküşte...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-22 12:42:33

Fransa’nın kuş popülasyonu tarım ilaçları nedeniyle çöküşte

TIMETURK | ÇEVİRİ

Fransa'da tarım ilaçlarının satışiı düzenli olarak arttı. Fransa'da ise kuş popülasyonu araştırmalara göre son on buçuk yılda üçte bir oranında azaldı. İki farklı araştırmanın sonuçları ise hem kırsalda hem de Fransa merkezde kuşların sayısında azalma tespit edildi.

Araştırmalardan birinin ortak yazarı ve Fransa Doğa Tarihi Ulusal Müzesi'nde koruma biyologu olan Benoit Fontaine, “Durum felaket gibi” yorumunu yaptı.

FRANSA KIRSALI ÇÖLLEŞMEYE BAŞLADI

The Guardian'ın haberine göre araştırmaya katkı sağlayanlardan Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) tarafından yayımlanan resmi bir bildiride ise “Kırsal kesimimiz çöl gibi olma sürecinde.” diye konuştu.

“Common white throat”, “ortolan bunting” ve “Eurasian skylark” gibi birçok endemik kuş türüün popülasyonunun en az üçte bir oranında azaldığı bilgisi ise yüzyılın başında başlatılan yıllık ve detaylı araştırmada yer aldı.

YOK OLUŞA GİDEN EKOLOJİK BİR FELAKET

“Migratory song bird”, “meadow pipit” yüzde 70 oranında azalırken müzeden yapılan açıklamada, türlerin yok oluş derecesi “ekolojik bir felakete giden seviyede” şeklinde değerlendirildi.

Başkıca etken ise araştırmacıların öne sürdüğü, geniş alanlardaki tek tip tarım ürünü ekilmiş arazilerde yopun olarak tarım ilaçlarının kullanılması oldu. Özellikle buğday ve mısır arazileri öne çıkarıldı.

Sorun ise kuşların zehirlenmesi değil ancak bu kuşların beslenme kaynağı olan böceklerin yok olmasıydı.

CNRS ekolojistlerinden Vincent Bretagnolle de “Neredeyse hiç böcek kalmadı, bu ilk sırada gelen sorun” dedi.

FRANSA'DA TARIM İLACI KULLANIMI DÜZENLİ OLARAK ARTTI

Son araştırma ise Avrupa'da da benzer bir eğilimin yaygınlaştığını ortaya koyuyor. Uçan böceklerin sayısının son 30 yılda yüzde 80 oranında düştüğü belirtiliyor. Fransa'da hükümetin tarım ilacı kullanımını 2020 yılı itibarıyla yarıya düşürme planına rağmen, ilaçların satışı düzenli olarak arttı.

Haber Ara