Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Fransa’nın Kaddafi’yi devirmesinin en önemli nedeni?

ABD eski Dışişleri Bakanı Clinton'ın postasından sızdırılmış bir Amerikan belgesinde, Kaddafi’nin altın dinarına dayalı bir Afrika para birimi oluşturma kararını Fransa’nın bölgedeki çıkarlarına müdahale olarak gören eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Libya’ya müdahale emri verdiği öğrenildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-14 08:21:06

Fransa’nın Kaddafi’yi devirmesinin en önemli nedeni?

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan yeni sızıntılar, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2011'de merhum Muammer Kaddafi'yi devirmek için Libya'ya müdahale etmesine yol açan nedenlerle ilgili bilgileri ortaya çıkardı.

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın postasından sızdırılmış bir Amerikan belgesi, Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ülkesinin bölgedeki nüfuzunu korumak için Libya'ya müdahale emrini verdiğini gösterdi.

2 Nisan 2011 tarihli belgede, "Fransa'yı Kaddafi'yi devirmek için Libya'ya müdahale etmeye yönlendiren kişi, Libya'daki büyük petrol stokuna ek olarak, Kaddafi'nin tonlarca altını olduğunu" belirtti.

Kaddafi'nin oğlu Saif al-İslam Kaddafi'nin danışmanlarına yakın kaynaklardan alıntı yapılan belgede, "Muammer Kaddafi 143 ton altın ve benzer miktarda gümüşün kontrolünü elinde tutuyordu” denildi.

Mart 2011'in sonlarında, bu devasa altın ve gümüş stokları, Libya Merkez Bankası'nın Trablus'taki kasalarından, güneybatı Libya'daki Sabha şehrine, Nijer ve Çad ile olan Libya sınırına doğru transfer edildi.

Sızan Clinton mektuplarına göre, "Kaddafi, bu büyük miktarlarda altın ve gümüşü, Libya altın dinarına dayalı bir Afrika para birimi oluşturmak için kullanmayı amaçladı; bu para birimi Fransızca konuşulan ülkelerde ana para birimiydi."

Bu miktardaki altın ve gümüşün değerinin 7 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor ve Fransız istihbarat görevlileri bu planı Libya'da Kaddafi'ye karşı başlayan halk ayaklanmasının başlamasından kısa bir süre sonra keşfetti ve Sarkozy'nin Libya'ya müdahale etmesine neden olan önemli faktörlerden biri oldu.

Kaynak: Ajanslar

Haber Ara