Dolar

32,5019

Euro

34,5574

Altın

2.497,42

Bist

9.548,09

Fransa'nın IŞİD tasarısı kabul edildi

Fransa'nın IŞİD ile ilgili karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-21 04:16:51

Fransa'nın IŞİD tasarısı kabul edildi

AA'nın haberine göre: Fransa tarafından hazırlanan ve IŞİD'le mücadelenin artırılması ve operasyonlara katılan ülkelerin koordineli hareket etmesini içeren karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

Kabul edilen 2249 sayılı kararda, IŞİD'in, Tunus, Ankara, Beyrut ve Paris'teki 'terör' saldırıları ile Rus uçağının düşürülmesi eylemleri "net bir dille" kınanarak, IŞİD'in uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Tunus, Türkiye, Rusya, Lübnan, Fransa başta olmak üzere IŞİD 'terör'ünden zarar gören tüm hükümetlere ve halklara taziye sunulan kararda, imkan ve kapasitesi olan üye ülkelerden Suriye ve Irak'ta IŞİD'le mücadeledeki eforlarını ikiye katlamaları ve koordineli hareket etmeleri isteniyor.

Kararda, mücadeleye katılan üyelerden Irak ve Suriye'de IŞİD'in sığınaklarını yok etmeleri, tüm BM üyelerinden de yabancı 'terör'ist savaşçıların bölgeye seyahatleri ve 'terör' örgütüne finansman sağlanmasının engellenmesi talep edildi.

Karar tasarısı, BM'nin güç kullanımına yetki veren 7. bölümü altında kaleme alınmadı. Ancak üye ülkelerden IŞİD'le mücadele için tüm önlemleri alması isteniyor. Bu kararın Suriye hükümetinin talebi olmadan Suriye topraklarında 'terör' hedeflerine operasyon yapmaya yasal dayanak oluşturabileceği savunuluyor.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, oylamanın ardından Konsey'de yaptığı açıklamada, "Bu kararla BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'le mücadele için başlattığımız eylemleri uluslararası hukuk ve BM Şartı altına aldı. Önümüzdeki günlerde, Charles de Gaulle uçak gemimizin ulaşmasıyla IŞİD'e karşı saldırı kapasitemizi üç katına çıkaracağız" dedi.

Paris'teki 'terör' saldırılarının ardından Suriye'de IŞİD hedeflerine düzenlediği operasyonları artıran Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nden de diplomatik destek sağlamak için hazırladığı karar tasarısını önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne sunmuştu.

Haber Ara