Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Fransa, Mısır'a yeni fırkateynini teslim etti

Fransa, Mısır'a yeni fırkateynini teslim etti

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 01:31:05

Fransa, Mısır'a yeni fırkateynini teslim etti
Fransa, şubat ayında Mısır'a satışını gerçekleştirdiği çok amaçlı fırkateynin (FREMM) teslimatını yaptı.

Lorient kentinde düzenlenen teslimat törenine Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Mısır Savunma ve Askeri Sanayi Bakanı Sedki Sobhi Said Ahmed katıldı. Törende Normandie fırkateyni Mısır'a teslim edilerek "Tahya Mısr" adını aldı.

Le Drian törende yaptığı konuşmada fırkateynin teslimatının iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini belirterek Fransa ve Mısır arasındaki işbirliğinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Sobhi ise fırkateynin Mısır'ın daha güvenli ve istikrarlı bir ülke olması için önemli imkan sunacağını ve Fransa ile askeri alandaki işbirliğini güçlendireceğini ifade etti.

Fransız gemicilik firması DCNS tarafından inşa edilen yaklaşık 1 milyar avro değerindeki fırkateyn için 16 Şubat'ta anlaşma imzalanmıştı. Fırkateynin birkaç gün içinde Lorient limanından hareket etmesi ve 6 Ağustos'ta da Süveyş kanalına ulaşması bekleniyor.

Fransa, yılbaşından bu yana Katar'a 6,3 milyar avro tutarında 24 Rafale savaş uçağı, Mısır'a 5,2 milyar avro tutarında yine 24 Rafale savaş uçağı ile bir fırkateyn satışı konusunda anlaşma sağlamıştı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, nisan ayında Fransa'ya yaptığı ziyarette 36 Rafale alma talebinde bulunmuştu.

Fransız Bakan Le Drian, mart ayında yaptığı açıklamada Fransa savunma sanayisinin geçen yıl önemli bir başarıya imza attığını ve silah ihracatının 8 milyar avroyu geçtiğini açıklamıştı. Le Drian, 2013 yılında 6,7 milyar avro olan silah ihracatının geçen yıl yüzde 16 artış gösterdiğini bildirmişti.

Haber Ara