Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

Fransa Lise Müfredatı'nda ;Türkiye 'otoriter' rejimle yönetilen bir ülke, Cumhurbaşkanı Erdoğan 'diktatör' bir lider ifadesi

Fransa Hükümeti lise son sınıf tarih ve coğrafya kitaplarında; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'diktatör' , ilan etti. Fransa Hükümeti, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldikten sonra cumhuriyet rejimini otoriter rejime dönüştürdüğünü ders kitaplarında kullandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-11 22:36:47

Fransa Lise Müfredatı'nda ;Türkiye 'otoriter' rejimle yönetilen bir ülke, Cumhurbaşkanı Erdoğan 'diktatör' bir lider ifadesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Türkiye'nin  laik bir cumhuriyet olduğunu 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın  ülkeyi kademeli olarak otoriter bir rejime taşıdığı yönünde anlatılan ders kitaplarındaki müfredatı gurbetçi öğrenciler yeni Türkiye'yi bu ifadeler ile tanıyacaklar.

Fransa lise müfredatında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,"ülkeyi diktatörlüğe sürüklediği ve  Kürtler'in devleti olmayan en büyük ulus olarak tanımlamaları" metinleri üzerine Dışişleri Bakanlığı harekete geçti.

Hami Aksoy:

 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'un 6 Eylül 2020 tarihinde açıklama yaptı. Pkk ve Ypg gibi terör örgütllerini kullanarak Kürtlerle ilgili olarak bölücü ifadeler kullandığını ve bu durumu Fransa'nın resmi politikası haline getirdiğini belirtti. 

İhtiras sahibi siyasetçilerin yeni kuşakları nefretle zehirleyerek oluşturdukları bu algının gelecekte endişe verici bir tablo oluşturacağı fikrini beyan etti.

İdeolojik dogmaların ve siyasi menfaatlerin ders kitaplarında yerinin olmadığına dikkat çeken Aksoy, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Türkiye'de Fransa'daki eğitim müfredatına, sosyal medyadan ve çeşitli düşünce kuruluşlarından da tepkiler geldi. Referandum ve seçimle başa gelen siyaset adamı seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek mesajları yağdı.

Türkiye Gençlik Vakfı,müfredata konu olan söylemlerin toplumsal ve psikolojik boyutlarını anlatan bir bildiri yayınladı. Siyasi ve ideolojik tartışmaların yerinin okul olmadığını, bu durumun gerçeği yansıtmadığını ve yurt dışında yaşayan öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkileyeceği yönünde açıklamalarda bulundu.

tügva

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara