Dolar

32,3781

Euro

34,9874

Altın

2.326,14

Bist

9.090,70

Fransa İslam Toplumu Milli Görüş Başkanı Sarıkır'dan Fransa İçişleri Bakanı Darmanin'e tepki

İçişleri Bakanı Darmanin'in Grand-Est ve Bas-Rhin Valiliğinden Fransa'daki İslam toplumuna ait federasyonları bölgesel organizasyonlardan dışlamasını istedi bildirildi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-06 20:30:14

Fransa İslam Toplumu Milli Görüş Başkanı Sarıkır'dan Fransa İçişleri Bakanı Darmanin'e tepki

Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) Başkanı Fatih Sarıkır, "Fransa İslamı Prensipler Tüzüğünü" imzalamayı reddettikleri gerekçesiyle İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in Validen CIMG'yi bölgesel organizasyonlardan dışlamasını istediğini ve bunun "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Sarıkır, CIMG'ye bağlı Eyüp Sultan Camisi Başkanı Eyüp Şahin, "İnanç ve Uygulama" adlı kuruluşun Başkanı Hamad Hammadi ve Fransa'daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) yetkilisi Murat Ercan, "Fransa İslamı Prensipler Tüzüğüne" ilişkin camide basın toplantısı düzenledi.

Fatih Sarıkır, tüzüğü Fransa İslam Konseyini (CFCM) oluşturan 9 kuruluştan 5'inin imzaladığını kaydetti.

Ülkedeki yüzlerce caminin bu tüzüğü kabul etmediğini ifade eden Sarıkır, "Tüzükte birçok ifade Müslümanlara diğerlerinden daha fazla cumhuriyetin yasalarına ve ilkelerine saygı duyduğunu söyleme yükümlülüğü getiriyor. Şu an bu da yaşanıyor." dedi.

Sarıkır, tüzüğün son halinin başlarda belirlenen amacından uzaklaştığını söyledi.

Tüzükle ilgili önerilerini ve bu konuda çalışma arzularını daha önce dile getirdiklerini aktaran Sarıkır, ülkede son günlerde siyasetçilerin söz konusu tüzüğü referans alarak dini derneklerin iç işlerine karıştığını söyledi.

Sarıkır, Strasbourg Belediyesinin Eyüp Sultan Camisinin inşaatı için 2,5 milyon avroluk yardım kararına ilişkin siyasetçilerin dezenformasyon seviyesinin zirveye ulaştığını belirterek, şunları belirtti:

"İçişleri Bakanı (Gerald Darmanin) bu konuda yasal olan belediyenin kararına karşı hiçbir hukuki değeri olmayan tüzüğü öne sürmekten çekinmedi. Bakan, cumhuriyetin ilkelerini belirlemek ve bizi cumhuriyete karşı olmakla suçlamak için tüzüğü referans olarak kullandı. İçişleri Bakanı aynı zamanda Validen bizim federasyonlarımızı bölgesel organizasyonlardan dışlamasını istedi. Tüzüğü imzalamadığımız gerekçesiyle verilen bu talimat kabul edilemez."

Sarıkır, bu zor zamanlarda birleştirici davranılması ve herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Haber Ara