Dolar

32,3787

Euro

35,0444

Altın

2.326,37

Bist

9.134,82

Fransa: İdlib'in sorumlusu Şam rejimidir

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İdlib'de meydana gelen kimyasal saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-05 16:17:16

Fransa: İdlib'in sorumlusu Şam rejimidir

Esed rejiminin, İdlib ilinin Han Şeyhun beldesine düzenlediği ve aralarında çocukların da bulunduğu 100'den fazla kişinin öldüğü kimyasal saldırıyla ilgili bir soru üzerine Ayrault, "Şam rejiminin sorumluluğundan herhangi bir şüphe yok, yaşananlar bir trajedidir" dedi.

Suriye'nin de 2013 yılında imzaladığı anlaşamaya göre kimyasal silahlar kullanmanın yasak olduğuna dikkati çeken Ayrault, "Suriye kimyasal silahlar kullanmaya devam ediyor. Ölü ve yaralılar var. Gözlerimizi kapatamayız. O yüzden Fransa BM Güvenlik Konseyi toplantısını istedi" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'YE YARDIM EDİLMESİ GEREKİYOR

Rusya ve İran destekli Suriye rejiminin başlattığı savaşın 300 binden fazla Suriyelinin ölmesine sebep olduğunu vurgulayan Ayrault, şöyle devam etti:

"Bugün biz burada, Türkiye'de, Lübnan'da, Ürdün'de, Avrupa'da bulunan 5 milyondan fazla Suriyeli göçmenlere yardım etmek için seferber olduk. Komşu ülkeler Türkiye ve Lübnan'a yardım edilmesi gerekiyor. Bugün burada bunun için toplandık. Yardımlar sadece sözlü olarak değil somut maddi taahhütler bulunarak olacak."

Sığınmacılara yardım edilmesi ve onlara umut veren mesajlar verilmesi gerektiğini dile getiren Ayrault, Türkiye'de ve Lübnan'da sığınmacı kamplarını ziyaret ettiğini anımsattı.

Sığınmacıların Suriye'ye dönmek istediklerine dikkati çeken Ayrault, şunları kaydetti:

"Ancak savaşta olan bir ülkeye geri dönemezler. Katliamların olduğu ve hapis cezalarının verildiği, her şeyin yıkıldığı bir ülkeye dönemezler. Barış gerekiyor. DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonda yer alıyoruz. Ama Cenevre'de BM'de Suriye ile ilgili siyasi bir çözüm istiyoruz. Siyasi bir geçiş olmazsa Suriye'de her zaman şiddet, terörizm ve sınır dışında göçmenler olur. Herkesin sorumluluğu alması konusunda aciliyet var."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara