Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

Fransa Filistin sözünü tutmadı

Daha önce Filistin meselesine uluslararası ortamda destek vereceğini duyuran Fransa, verdiği sözü tutmadı. ​Filistin Dışişleri Bakanı Maliki 'Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un Filistin karar tasarısını BMGK'ye sunma eğiliminin artık olmadığı açık bir şekilde belli oldu' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-07 15:56:32

Fransa Filistin sözünü tutmadı

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Fransa'nın bölgedeki sorunun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunmayı planladığı karar tasarısından İsrail ve ABD'nin baskısı nedeniyle vazgeçtiğini savundu.

"Fransa'nın bunu yapmayacağı artık belli"

Filistin'in Sesi radyosuna konuşan Maliki, "Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius'un Filistin karar tasarısını BMGK'ye sunma eğiliminin artık olmadığı açık bir şekilde belli oldu. Bunun yerini, yeniden başlaması halinde, müzakereleri destekleyecek bir komisyon kurulması aldı" dedi.

Fransa'nın söz konusu değişikliğe, "Karar tasarısına ilişkin BMGK'den çıkacak görüşleri bekleme ve ABDdahil konseyin tüm üyelerinin onayını alma isteğini" gerekçe gösterdiğini aktaran Maliki, "(Fransa'nın kararından dönmesi) İsrail ve ABD'nin baskısından kaynaklandı. Bu baskılar Fransa'nın planını boşa çıkardı" diye konuştu.

Maliki, "Şimdi önümüzde Fransa planının başarısız olması veya plandan dönülmesi halinde, farklı düşünceleri olduğunu ifade eden Yeni Zelanda var. Filistin tarafı şu anda BMGK dönem başkanı olan Yeni Zelanda'nın Dışişleri Bakanlığıyla konuya ilişkin iletişime geçecek" ifadelerini kullandı. Maliki, Yeni Zelanda'nın planına ilişkin bilgi vermedi.

BMGK'ya ileteceklerdi

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmak için" haziran ayında Mısır, Ürdün, Filistin ve İsrail'i ziyaret etmişti.

Fabius, BM'de Ortadoğu ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için taslağını hazırladıkları BMGK karar tasarısını bölgedeki muhataplarıyla görüştüğünü, Filistin tarafının sıcak karşılamasına karşın İsrail'in olumsuz baktığını belirterek, "BMGK kararı bir araçtır, sorunu tek başına çözmez" demişti.

Fransız basınında yer alan haberlere göre Fabius'un planı, 2009 yılında AB ve Arap ülkelerinin ortaya attığı barış planının önemli bir kısmının hayata geçirilmesini hedefliyordu. Bu plana göre, iki halk ve iki devlet temelinde varılacak anlaşma kapsamında, 1967 ateşkes anlaşmasındaki sınırlar geçerli olacak. Silahsızlandırılmış Doğu Kudüs'ün, Filistin'in başkenti olmasını öngören barış planı için Fransa, BMGK'da kabul edilecek bir karar tasarısıyla taraflara anlaşmaya varmak için 2 ya da 3 yıl süre vermeyi öngörüyordu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara