Dolar

32,5873

Euro

34,7911

Altın

2.498,58

Bist

9.457,23

Fransa'dan 'siyonizm antismeitizmdir' kararı

Fransa'da Meclis siyonizm karşıtı eylem ve söylemlerin Yahudi karşıtlığı (antisemitizm) anlamına geldiği kararını verdi. Karara ilk tepki diasporadaki Yahudilerden geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-04 09:04:15

Fransa'dan 'siyonizm antismeitizmdir' kararı

TIMETURK | HABE RMEKREZİ

Fransa Ulusal Meclisi'nde yapılan oylamada, siyonizm karşıtlığını antisemitizmle eş değer sayan ve herhangi bir yaptırımı olmayan yasa tasarısı, 72 "hayır" oyuna karşı 154 "evet" oyuyla kabul edildi.

Tasarıda, Uluslararası Holokost Anma İttifakının antisemitizm tanımı esas alındı.

127 YAHUDİ AKADEMİSYEN TEPKİ GÖSTERDİ

Le Monde gazetesinde yayımlanan açık mektupta, Fransa, İsrail ve birçok ülkede görev yapan 127 Yahudi akademisyen, antisemitizmle mücadelenin önemli olduğunu, ancak siyonizm karşıtlığını antisemitizmle eş değer sayan yasa tasarısına karşı çıktıklarını belirtmişti.

Akademisyenler, Fransa Ulusal Meclisine söz konusu tasarının kabul edilmemesi konusunda çağrıda bulunmuş, siyonizm karşıtlığının meşru olduğunun altını çizmişti.

Siyonizm karşıtlığı ile antisemitizmin aynı şey olmadığına vurgu yapan akademisyenler, bir devleti eleştirmenin ''siyonizm karşıtlığı'' anlamına gelmediğini kaydetmişti.

İsrail'in dışınd ayaşıyan Yahudiler, Tel Aviv için büyük oranda lobi faaliyetlerinde bulunsalar da. Büyük bir kısmı da İsrail karşıtı olarak biliniyor. Çoğunluğunu dindar Yahudilerin oluşturduğu bu topluluk "vaadedilmiş topraklara göç etme" fikrini destekleyen siyonizmin bizzat Yahudiliğe zarar verdiğini düşünüyor. Dünyanın dört bir yanındaki İsrail ve siyonizm karşıtı Yahudi akademisyenler, ilgili konularda öne çıkan gruplardan biri.

Bir diğer grubu ise Haredi Yahudileri oluşturuyor. Yahudiliğin koyu dindar formunu yaşayan topluluk, İsrail içerisinde de diasporada da Filistin'i destekleyen bir tutum takınıyor. İsrail devletiyle uzlaşamadıkları en önemli noktalardan biriyse devletin "seküler/laik" yapısı. Haredi Yahudiler, askerlik karşıtı eylemleriyle sık sık gündeme geliyor.

MACRON SİNYAL VERMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şubatta siyonizm karşıtlığının antisemitizmin modern biçimlerinden biri olduğunu ve Uluslararası Holokost Anma İttifakının antisemitizm tanımını kabul edeceğini açıklamıştı.

(Haberlere gitmek için fotoğraflara tıklayınız)

1044953

1157800

Haber Ara