Dolar

32,3617

Euro

35,0289

Altın

2.325,18

Bist

9.131,09

Fransa'dan Google ve Facebook'a kötü haber

Fransa hükümeti teknoloji devleri Google ve Facebook'a vergi uygulaması getireceğini açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-06 14:40:50

Fransa'dan Google ve Facebook'a kötü haber

Fransa hükümeti internet devleri olan Google, Facebook, Amazon ve Apple gibi firmaların elde ettikleri gelirlerden ulusal düzeyde vergi alınmasına ilişkin bir yasa tasarısını hayata geçireceklerini açıkladı.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, müzakere süreci devam eden konuyla ilgili vergi düzenlemesinin Avrupa Komisyonu'nda kabul edilmemesi halinde 2019 yılında söz konusu firmalara Fransa devleti olarak vergi yükümlülüğü getireceklerini belirtti.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin ekonomi bakanları salı günü gerçekleştirilen görüşmelerde internet üzerinde yapılan ticari faaliyetlerden vergi alınması konusunda anlaşma sağlayamamıştı. Fransa ve Almanya konunun karmaşık yapısından dolayı şimdilik sadece Google ve Facebook'tan vergi alınmasını teklif etmişti.

France 2 televizyonuna konuşan Le Maire, "İnternet üzerinde faaliyet gösteren dev şirketlerin Avrupa sınırlarında vergilendirilmesi için 2019 Mart ayına kadar süre tanıyorum. Eğer bu genel yasa kabul edilmezse, biz ulusal bazda 2019'tan itibaren bu şirketlere vergi getireceğiz." diye konuştu.

Bazı teknik meselelerde sorunlar yaşadıklarını dile getiren Le Maire, vergi konusunun Fransa için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti. Fransa Ekonomi Bakanı Le Maire, Alman mevkidaşı Olaf Scholz ile Ekim ayında görüşerek sanal alemde faaliyet gösteren yabancı dev şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin yıl sonuna kadar bir çözüm bulma konusunda anlaşmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen yıl Eylül ayında yaptığı açıklamada, uluslararası internet şirketlerinin AB üyesi ülkelerde elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Oyunun kurallarına uymayan internet devleri ile ilgili daha etkili düzenlemeler istiyoruz." demişti.

Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi dev şirketler gelirlerini elde ettikleri ülke yerine, daha düşük vergi ödeyebildikleri ülkelerde beyan ettikleri için Avrupa kamuoyunda uzun süredir eleştiriliyordu.

İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Fransa, gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 46.2'sinden vergi alarak bu alanda Danimarkayı geçti ve Avrupa'da zirvede yer aldı. Uzun yıllar Avrupa'da vatandaşlarından en çok vergi alan ülke konumunda olan Danimarka'da bu oran yüzde 46.

Yapılan araştırmaya göre ekonomisi gelişmiş 34 ülkede vatandaşlardan alınan ortalama vergi oranı GSMH'nin yüzde 34'üne tekabül ediyor. İsrail'de bu oran 32.7 iken, Amerika Birleşik Devletleri'nde 27.1 seviyesinde. OECD verilerine göre bu ülkeler arasında en az vergi alan ülke 16.2'lik oranla Meksika.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara