Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Fransa'da muhalefetin gensoru önergesi reddedildi

Fransa'da muhalefetin gensoru önergesi reddedildi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 21:17:50

Fransa'da muhalefetin gensoru önergesi reddedildi
Fransa'da muhalefet partilerinin, hükümeti düşürmek için verdiği gensoru önergesi reddedildi.

Fransa'da, Macron yasası olarak bilinen torba yasa tasarısının hükümet tarafından, anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrası işletilerek geçirilmesi üzerine, muhalefet partilerinin talebiyle Ulusal Meclis'te bugün oylanan gensoru önergesi, 298 evet oyunu alamadığı için kabul edilmedi. Milletvekillerinden önerge lehine 198 evet oyu çıktı.

Tartışmalı yasa tasarısını parti içi muhalefet yüzünden Ulusal Meclis'te onaylatmakta zorlanan iktidardaki Sosyalist Parti, daha önce de aynı tasarıyı anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrasını işleterek Ulusal Meclis'ten geçirmiş, ancak sağcıların çoğunlukta olduğu Senato'da metin değiştirilerek oylandığı için tasarı yine Ulusal Meclis'in gündemine gelmişti. Bu arada hükümet aleyhine verilen ilk gensoru önergesi de reddedilmişti.

Hükümet aleyhine verilen ikinci gensorunun bugün yapılan oylamayla reddedilmesi üzerine tasarı kabul edilmiş sayılıyor. Tasarı önümüzdeki günlerde tekrar Senato gündemine gelecek. Senato'da tekrar metin üzerinde değişiklikler yapılması halinde tasarı son kez Ulusal Meclis'te görüşülecek.

Meclis, bu kez nihai olarak tartışmalı tasarıyı oylayacak. Ancak, hükümet isterse tasarıyı bir kez daha, oylamaya sunmadan anayasanın ilgili maddesini işleterek, Ulusal Meclis'ten geçirebilir.

Hükümetin anayasanın ilgili maddesini işletmesi, otomatik olarak muhalefete ön oylamaya gitmeden gensoru verme hakkı tanıyor.

- Tartışmalı tasarı

Ekonomi ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron tarafından sunulan 200 maddelik tasarı için Ulusal Meclis'teki ve Senato'daki tartışmalarda pek çok değişiklik önergesi sunulmuştu.

Yasa tasarısının medyada öne çıkan kısmını turistik alanlardaki iş yerleri ve mağazaların hafta içi ve pazar günleri geç saatlere kadar açık kalması oluşturuyor.

Tasarı, noter ve haciz memurlarının çalışma koşullarının düzenlenmesi, iş mahkemelerinin görev alanları ile ilgili düzenleme, ehliyet alımındaki kuralların basitleştirilmesi, şehirler arası otobüs hatlarının düzenlenmesi gibi birbirinden farklı konuları kapsaması nedeniyle "torba yasa tasarı" olarak değerlendiriliyor.

Son kamuoyu yoklamaları da seçmenin yüzde 40'ının yasa tasarısı konusunda kararsız olduğunu ortaya koyuyor.

Fransa'da ekonomik büyümenin sağlanamaması ve ülkede artan işsizlik oranı ile AB Komisyonu'nun da tepkisini çeken bütçe açıkları, Sosyalist Parti Hükümeti'nin en fazla sorun yaşadığı konuların başında geliyor.

Haber Ara