Dolar

32,3781

Euro

34,9874

Altın

2.326,14

Bist

9.090,70

Fransa anayasa değişikliğine gidiyor

Fransa’da hükümet, Paris’teki saldırıların ardından 'terörle mücadele'de yönetime daha fazla yetkiler verilmesi için anayasa değişikliğini öngören yasa tasarısı hazırladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 03:26:03

Fransa anayasa değişikliğine gidiyor

AA'nın haberine göre: Fransa'da hükümet, Paris'teki saldırıların ardından 'terör'le mücadelede yönetime daha fazla yetkiler verilmesi için anayasa değişikliğini öngören yasa tasarısı hazırladı.

Le Monde gazetesinin yarınki sayısında manşetten verilen habere göre hükümet, yasa tasarısını görüş almak için 1 Aralık'ta Danıştay'a gönderdi. Yasa tasarısına göre olağanüstü hal uygulamasının en fazla üç ay değil, anayasa değişikliği ile altı aya kadar uzatılabilmesi talep ediliyor.

Yine anayasa değişikliğinin diğer bir maddesi, 'terör' suçuyla mahkum olanların vatandaşlıktan düşürülmesine olanak sağlıyor. Tasarıya göre, sonradan vatandaşlık alanların dışında, doğuştan Fransız vatandaşları bile gerektiği takdirde 'terör' suçundan mahkum olmaları halinde vatandaşlıktan atılabilecek. Yasa tasarısı, 'terör'le mücadele ayrıca polise daha fazla güç verilmesini öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Franços Hollande, 'terör' saldırıların ardından parlamentoda yaptığı konuşmada, konu ile ilgili bir anayasa değişikliği için çalışma başlatacağı sözünü vermişti. Muhalefet partileri, 'terör'le mücadele için yapılacak anayasa değişikliğine şartlı onay vermişti. Anayasa değişikliği için meclis ve senato üyelerinin birlikte toplanacağı parlamento oturumunda toplam üyelerin beşte üçünün desteği gerekiyor.

Haber Ara