Dolar

32,4961

Euro

34,9162

Altın

2.435,83

Bist

9.716,77

Foreign Policy: Sudan’da karşı devrim gelişmeye başladı

ABD'nin dış politika dergisi Foreign Policy’de; gazeteci Justin Lynch’in, “Sudan’da karşı devrim gelişmeye başladı” başlıklı analiz haberinde, askeri cuntanın, güçlerini sivillere devretme vaatlerinden geri adım atmaya başladıklarını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-23 17:39:52

Foreign Policy: Sudan’da karşı devrim gelişmeye başladı

buyuk1_12

ABD'nin dış politika dergisi Foreign Policy, sözde karşı-devrimci güçlere atıfta bulunarak, Özgürlük ve Değişim Deklarasyonu güçleri ile askeri cunta arasındaki çıkmazın ortasında Sudan'daki karşı devrimin gelişmeye başladığını söyledi.

Dergi, Hartum'un verdiği bir rapora göre, müzakerelerin hükümetin dizginlerini kontrol etme arzusundan ötürü askeri ve sivil güçler arasında durduğunu belirtti.

Derginin haberinde gazeteci Justin Lynch, "Beşir gitti ve rejimi hâlâ savaşıyor” dedi. “Sudan ordusu liderlerinin güçlerini sivillere devretme vaatlerinden geri adım atmaya başladıkları görülüyor.

ZAMANI BOŞA HARCAMAK

Lynch, en büyük Atlantik Konseyi araştırmacısı Cameron Hudson'dan öğrendiğine göre; iş başındaki darbe yönetimi, Beşir'in politikalarını sürdürerek, kontrolü ellerinde tutmayı amaçlıyorlar.


Yazar, bu stratejinin iki ucu keskin bir kılıç olduğunu ve ordunun ve düzenli güçlerin ayrıldığına dair işaretler olduğunu belirtti. Batılı yetkililer kitlesel şiddete dönüşeceğinden korkuyor. Eski ulusal güvenlik ve istihbarat şefi Salah Qosh muhafızlarının, Başsavcı'nın evine girmesini ve onu bir yolsuzluk davasında soruşturmasını engellediğini söyledi.

DEĞİŞİM GÜÇLERİNDE BÖLÜNME

Haberde ayrıca, Özgürlük Beyanı ve Değişim Beyanı güçleri arasında askeri cunta ile müzakerelere ilişkin güçler arasında, ordu ile iktidarı paylaşmayı kabul etme ve bu fikre tamamen karşı çıkma arasında bir bölünme olduğu da belirtildi.

Lynch, dış cephede, Sudan'ın geleceği konusunda birçok farklılık olduğunu belirterek şunları söyledi:
“ Askeri gücü farklı nedenlerle destekleyen üç Arap ülkesi var. Batılı yetkililer, Suudi Arabistan ve BAE'nin Sudan Askeri Konseyi, Yemen'de savaşan Sudan kuvvetlerine işaret ederek çıkarlarını korumaları için desteklediğini söylüyorlar. Mısır, demokrasiyi ve siyasi İslam'ı kuşatmayı destekliyor ve askeri konseyin gücü kontrol etmesini ve sürdürmesini şiddetle istiyor.

HAMDAN HAMADATİ RUSYA'DAN DESTEK ALIYOR


Sudan askeri kuvvetleri arasındaki ana güçün, "Darfur halkını korkutan" hızlı destek kuvvetlerine önderlik eden ve değişim güçleriyle müzakereleri yürüten General Hamdan Hamdati olduğunu belirten Lynch; Hamidati hakkında Moskova'dan destek almış olabileceği konusunda bilgiler edindiğini söyledi. Lynch, askerlerinden bazılarının Darfur'daki Um Davok köyünün sakinlerinin kendisine, köyün önünden geçen konvoylarda Rus bayraklarının dalgalandığını gördüklerini söyledi.

İSLAMCI RADİKAL GRUPLAR

Muhammed Ali el Cezire ve Abdul-Hayy Yusuf gibi insanlar tarafından, İslam hukukunun uygulanmasını ve Hartum'da yapılan gösterilerin sürdürülmesini isteyen "radikal İslami" grupların bulunduğunu belirten Lynch, Müslüman Kardeşler'un diğer radikal gruplardan ‘daha ılımlı' olduğunu belirtti. Lynch, Örgütün Genel Sekreteri Awadallah Hassan, ülke anayasasının cunta tarafından talep edilen şeriat yasasını içermesi gerektiğini söylediğini aktardı.

GENEL GREV

Lynch yazısında, karşı devrim büyüdükçe, değişim güçlerinin tam demokratik değişim için barışçıl hareketi artırarak tepkilerini sürdürdüğünü belirterek; haftalardır, cuntanın bir sivil hükümeti kabul etmesini zorlamak için büyük bir genel greve hazırlandıklarını söyledi.

buyuk2_34

Haber Ara