Dolar

32,5383

Euro

34,9980

Altın

2.434,22

Bist

9.769,07

Foreign Policy: Mısır'ın ekonomisi patlama değil, çöküyor!

Amerikan haber yorum dergisi Foreign Policy’de çıkan bir makalede, IMF’ye teslim edilen darbeci Sisi’nin ülkesi Mısır ekonomisinin, patlama değil, mevcut durum sürerse, yakın zamanda çökeceği ileri sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-08 17:32:22

Foreign Policy: Mısır'ın ekonomisi patlama değil, çöküyor!

Amerikan haber yorum dergisi Foreign Policy'de Yehia Hamed tarafından kaleme alınan, “Mısır'ın ekonomisi patlama değin, çöküyor” başlıklı makalesinde, Akdeniz kıyılarında 100 milyon insanın yaşadığı bir ülkedeki sağlık, eğitim ve altyapı harcamalarının endişe verici olduğu, mevcut durum devam ederse, Mısır'ın yakında iflas edeceğini öne sürdü.

HALKIN YÜZDE 60'I FAKİR

Nisan 2019'da Dünya Bankası tarafından yayınlanan bir raporda , “Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ının ya fakir ya da savunmasız olduğu” tesbit edildiğini belirten Yehia Hamed, ülkede genel yaşam koşullarının hızla düştüğünü söyledi. Mısır'ın bu hale gelmesinden IMF ve darbeci lider Sisi'yi sorumlu tutan Yehia Hamed; hükümetin kamu maliyesini kronik olarak yanlış yönetmesi yüzünden kamu borcun ve dış borcun 5 kat artmasına yol açtığını söyledi. Önlem alınmadığı taktirde bu artışın gelecek yıl da devam edeceğini öne sürdü.

Hükümet şu anda tüm borcunun yüzde 38'ini yalnızca ödenmemiş borcunun faizini ödemek için tahsis ettiğini belirten Yehia Hamed, bunların üzerine bir de kredi taksitlerinin de eklendiğinde borç fazinin daha da yükseleceğini söyledi.

"YAKINDA İFLAS EDECEK"

Akdeniz kıyılarında 100 milyon insanın yaşadığı bir ülkede sağlık, eğitim ve altyapı harcamalarının endişe verici boyutta olduğunu belirten Yehia Hamed, mevcut eğilimin sürmesi halinde Mısır'ın yakında iflas edeceğini öne sürdü.

Sisi rejiminin cumhurbaşkanlığı seçiminde ve son anayasa değişikliği ile ilgili referandum seçiminde yaygın bir şekilde yapılan tahrifat raporları sayesinde uluslararası alanda meşruiyetini kaybetmekle karşı karşıya bulunduğunu belirten Yehia Hamed, Sisi hükümetinin halka temel hizmetleri sağlayamaması durumunda baskı ve zulmü artıracağını da dikkat çekti.

Haber Ara