Dolar

32,3712

Euro

34,9854

Altın

2.326,10

Bist

9.065,54

Fitch Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesini duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-19 23:43:29

Fitch Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Piyasaların merakla beklediği Türkiye değerlendirmesini açıklayan Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" olarak teyit etti. "Durağan"  olan not görünümünü ise negatife çevirdi.

Habertürk'ün haberine göre; Fitch, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun darbe girişimi sonrası ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olacağını belirtmişti.

MOODY'S PAS GEÇMİŞTİ

Fitch kararından önce bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de değerlendirmesinde Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu ve görünümünü sabit tutmuştu.

FITCH'İN NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Fitch Ratings'in kredi notu sınıflamasında, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu alt seviye yatırım yapılabilir grubundaki ülkeler "BBB+", "BBB" ve "BBB-" kredi notlarıyla temsil ediliyor. "BBB-"nin hemen altında bulunan "BB+", "BB" ve "BB-" kredi notları ise "yatırım yapılamaz (çöp)" seviyeyi gösteriyor.

Orta seviye yatırım yapılabilir grubundaki ülkelerin kredi notları "A+", "A" ve "A-" şeklinde belirlenirken, üst seviye yatırım yapılabilir grubunda bulunan ülkeler ise "AAA", " AA+", "AA" ve "AA-" kredi notlarıyla derecelendiriliyor.

TÜRKİYE KAMU BORCUNDA 20 ÜLKEDEN DAHA İYİ DURUMDA 

IMF tahminlerine göre, Türkiye, kamu borcu göstergeleri açısından da alt seviye yatırım yapılabilir düzeyli nota sahip ülkelerin birçoğuna fark atıyor. Kamu borcunun GSYH içindeki payı açısından bu grupta yer alan 23 ülke içerisinde Türkiye'den daha iyi durumda olan sadece 3 ülke bulunuyor.

Türkiye'de bu yıl kamu borcunun GSYH içindeki payının yüzde 21,9 olması beklenirken, söz konusu oranın Peru'da yüzde 7,5, Bulgaristan'da yüzde 1,5 ve Kazakistan'da eksi yüzde 27 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara