Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

Fitch: Türkiye'de politik risk sürüyor

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch,'Türkiye seçim döngüsünü tamamladı; politik risk sürüyor' değerlendirmesinde bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-03 12:37:20

Fitch: Türkiye'de politik risk sürüyor
Ajansların haberine göre, Fitch'in, "Türkiye seçim döngüsünü tamamladı; politik risk sürüyor" başlıklı seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, yerel seçimler ile başlayan ve iki yıl süren seçim döneminin sona ermesi ve hükümet kurulmasıyla siyasi riskin azalacağı anlamına gelmediği belirtilerek şunlar denildi:

"İçeride politik risk, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamının güçlerini artırmayı amaçlayan çalışmalarına devam etmesi halinde, yüksek seyrini sürdürecek. PKK ile yürütülen barış süreci sona erdi ve HDP'nin parlamentoya girmesine rağmen seçimler sonrasında tekrar başlayıp başlayamayacağı belirsiz. Bu durum bölgesel istikrarsızlığın etkileri ile birlikte Haziran ayından bu yana Türkiye'de şiddetin tırmanmasına neden oldu."

Notun artırılması ekonomik büyümeyi özendirecek ve dış kırılganlıkları azaltacak reformlarlara bağlı

Fitch, siyasi riskin uzun süredir kredi notu üzerinde baskı oluşturduğunu ve bunun Eylül ayında "durağan" görünüm ile BBB- olarak teyit edilen kredi notunda yansıtıldığını anımsattı. Fitch, ülke notunu yukarı yönlü etkileyecek unsurları da, "Politika konusunda belirsizlik ve öngörülemezliğin giderilmesi, uzun ömürlü ekonomik büyümeyi özendirecek ve dış kırılganlıkları azaltacak reformlarların uygulanması" olarak sıraladı.

Fitch, mecliste çoğunluğu olan istikrarlı bir hükümetin ekonomik üzerinde siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan yavaşlama baskısını ortadan kaldıracağını, ancak ekonomi politikalarının yönü konusunda fikir sahibi olmak için ilgili bakanlıklara yapılan atamaların yakından izleneceğini belirtti.

Ekonomi atamaları ve enflasyonun nasıl düşürüleceği konusunda gerilimin giderilmesi

Fitch değerlendirmesinde ekonomi ile ilgili atamaların "Büyümenin en iyi nasıl destekleneceği, ekonominin nasıl yeniden denge bulacağı, net sermaye girişlerine bağımlılığın nasıl azaltılacağı ve enflasyonun nasıl düşürüleceği konusunda politika belirleyiciler arasında gerilimin nasıl giderileceği" konusunda da erken bir
sinyal vereceği ifade edildi. Fitch Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının seçimler sonrasında ne ölçekte seyredeceğinin de ekonomik istikrar açısından izleneceğine dikkat çekti.

 

Haber Ara