Dolar

32,5678

Euro

34,9339

Altın

2.426,63

Bist

9.722,09

Fırat'ın batısı Türkiye için neden önemli?

Türkiye'nin PYD için çizdiği 'kırmızı çizgi' Fırat'ın batısı Türkiye için neden bu kadar önemli?

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 08:14:47

Fırat'ın batısı Türkiye için neden önemli?

Suriye'de ABD ve koalisyon güçlerinin hava desteğiyle PYD'nin Tel Abyad'ı ele geçirmesinin ardından Türkiye, sıklıkla PYD'ye Fırat'ın batısına geçmeme uyarısında bulunmuştu. Peki Fırat'ın Türkiye için neden bu kadar stratejik öneme sahip?

Star Gazetesi'nin haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın''Fırat'ın batısına kimse geçemez. Teşebbüs ettiler, gereği yapıldı'' dediği nokta, Türkiye'nin Karkamış sınır kapısı karşısındaki Suriye'nin IŞİD kontrolündeki Cerablus kenti. PYD, Nusaybin karşısındaki Kamışlı'dan, Mürşitpınar karşısındaki Kobani'ye uzanan 400 kilometrelik bölgeyi kontrol ediyor ve Cerablus ile 'sınırı' Fırat nehri çiziyor. 

PYD 'TEK GÜÇ' OLMAK İSTİYOR

Cerablus ise IŞİD kontrolünde ve örgüt Suriye'nin Mare kentine kadar olan 90 kilometrelik sınır hattına hakim. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ise Mare'den batıya doğru daha dar bir alanda hakim. Devamında Hatay sınırına kadar olan küçük bölgede ise yine PYD kontrolündeki Afrin var. PYD, ABD desteğiyle bu bölgeyi de alarak Afrin'le birleşmek ve Türkiye'nin güney sınırında 'tek güç' olmak istiyor. 

ÖSO'YA SALDIRABİLİRLER

PYD, bölgeyi IŞİD'den alsa da Afrin'le birleşemiyor, çünkü arada ÖSO var. PYD, Esedgüçleriyle birleşerek ÖSO'ya saldırabilir. Ayrıca PYD, Arap yoğunluklu bu bölgede de etnik temizlik yapabilir. Türkiye, bu nedenlerle ÖSO'nun desteklenmesini ve IŞİD'in Fırat'ın batısından Halep'e uzanan doğu-batı karayolunun güneyine kadar çekilmesini istiyor.

Haber Ara