Dolar

32,5067

Euro

34,5625

Altın

2.499,95

Bist

9.548,09

Firari CEO Carlos Ghosn: Ailemi korumak için kaçtım

Japonya'daki ev hapsinden kaçan eski Nissan Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn, Lübnan'a kaçmasının ardından ilk kez kameraların önüne geçti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-08 19:00:43

Firari CEO Carlos Ghosn: Ailemi korumak için kaçtım

Eski Nissan Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Ghosn, başkent Beyrut'taki Gazeteciler Sendikası binasında basın mensuplarının karşısına geçti. Ghosn'un yanında korumalar olduğu görülürken; Ghosn, toplantının başında Japonya'dan nasıl kaçtığını değil neden kaçtığını açıklayacağını söyledi.

"KAÇ YA DA ÖL"

Ayrılmanın hayatında verdiği en zor karar olduğunu belirten Ghosn, "Yasaların üstünde değilim, siyasi baskılardan kaçtım. Japonya'da, "Kaç ya da öl" durumundaydım. Hal böyle olunca karar vermek çok zor olmuyor" dedi.

Bu konuşmasıyla yaşananların ardından imajını temizlemeye çalıştığını söyleyen Ghosn, şahsına yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu ve tutuklama işlemi gerektirmediğini savundu.

"İTHAMLARI KABUL ETMEM İÇİN BASKI YAPILDI"

Ghosn, Japonya'daki tutukluluk sürecinde adli makamlar tarafından "kendisine yöneltilen ithamları kabul etmesi için baskıya maruz kaldığını" ileri sürdü ve "Ailemi korumak için kaçtım" dedi.

"JAPON ADALET SİSTEMİ İNSANLIK DIŞI"

Eski CEO, Japonya'nın adalet sistemini eleştirerek "insanlık dışı" ve "çağdışı" şeklinde niteledi. Ghosn, kaçmaktan başka şansı olmadığını söyledi.

Ghosn "17 yıl boyunca hizmet ettiğim bir ülkede, kendimi rehine gibi hissettim. Benden önce kimsenin başaramadığı bir şekilde şirketi hayata döndürmeyi başardım. Masumiyetimi kanıtlayabilirim. Japonya'yı adalet istediğim için terk ettim. Adaleti Japonya'da bulamazsam başka yerde bulurum" dedi.

LÜBNAN'A GÜVENCE

Lübnan'ın kendisine yönelik misafirperver tutumuna saygı duyduğunu ifade eden Carlos Ghosn, Lübnan makamlarını olumsuz etkileyecek hiçbir şey yapmayacağını vurguladı.

Eski CEO, ayrıca yakalandığı Kasım 2018'den bu yana Nissan şirketinin günlük 40 milyon dolar kaybettiğini iddia etti.

GHOSN'UN FİRARI

Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Ghosn, yıllık kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle, "mali usulsüzlük" ve "görevini kötüye kullanma" suçlamalarıyla 19 Kasım 2018'de Japonya'da gözaltına alınmıştı.

Bir süre gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Ghosn, adli kontrol altında tutulduğu Japonya'dan 31 Aralık'ta özel uçakla, İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçmıştı.

Lübnan asıllı iş adamının, evine konser vermeye gelen müzik grubunun ses sistemlerinin taşındığı büyük kutu içinde ülkeden kaçtığı iddia edilmişti.

Interpol, 2 Ocak'ta Japon hükümetinin talebi üzerine, şartlı serbestlik koşullarını ihlal eden Ghosn hakkında kırmızı bülten uyarısı yayımlamıştı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1331112_2

Haber Ara